2021. 01. 28.

Az örödgüzés következménye

Moáb mezején, Mózes a hivatalokról és a feladatokról beszél a népnek, többek között a prófétálásról és prófétákról. (MTörv 18,15-20) A prófétaság teljesen Isten adománya. Isten szabadon hívja a prófétát, és Lelke vezeti. A próféta megismerteti az emberekkel azt, amit saját erőikkel nem tudnak feltárni. Mózes így folytatta beszédét: „Isten, hozzám hasonló prófétát támaszt neked, a te körödből, testvéreid közül; őrá hallgassatok.” Az Úr ekkor megerősíti Mózes szavait: „Prófétát támasztok nekik... ajkára adom szavaimat, parancsaimat, s ő mindent tudtukra ad... Ha valaki nem hallgat szavaira, amelyeket az én nevemben hirdet, akkor én majd számon kérem tőle”. A szentíró megjegyzi, hogy az ígéretföldjén, a bírák korában támadtak próféták, de Mózest senki sem érte utól (Mtörv 34,10). A zsidóság már Jézus fellépése előtt a végső időkre (eszkatalógia) alkalmazta az Isten ígérte Próféta fellépését. A Zsidókhoz írt levél, az Ószövetségre tekintve szól Jézusról: „Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz a próféták útján; ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk...”

Márk evangélista elbeszéli, hogy Jézus szombaton tanít a zsinagógában. (Mk 1,21-28) Mindenki  nagyon csodálkozott tanításán, mert úgy tanította őket, mint akinek hatalma van. Jézus nem a tekercsek szavait magyarázza, hanem az élő Istenről, a mennyei Atyáról beszél, aki végtelen szeretetében az ember felé fordul. Ezt a szeretetet igazolják a Jézus szavait kísérő csodák. 
Még a tisztátalan lélek is észreveszi, aki egy embert megszállt a zsinagógában, hogy Jézus nem unalmas tanító. Megpróbálja kiabálásával megzavarni Jézus tanítását: „Mi közünk egymáshoz, Názáreti Jézus? Azért jöttél, hogy elpusztíts minket? Tudom, ki vagy: az Isten Szentje!”
Jézus nem a pusztításért jött, hanem megváltásunkra, hogy örök életünk legyen. Ezért parancsolt rá a démonra: „Hallgass el, és menj ki belőle!” Elhangzik Jézus parancsa, és a démonnak engedelmeskednie kell, de mégis van ereje ide-oda rángatni, és nagy kiabálást csapni. Nem azért mert győztes, hanem azért, mert vesztes hatalom.
Jézus isteni szavaival gyógyítja meg az embert, űzi ki az ördögöt. A zsinagógában mindenki megdöbbent és kérdezték egymást: „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas!” Jézus tanítása valóban új! Gondoljunk kijelentéseire: „Mondatott a régieknek, én pedig mondom nektek...”, és csoda tetteire: gyógyít, feltámasztja a halottakat... 
A kinyilatkoztatás teljessége Jézus, az Isten országa őbenne jött el. Ha szívünkbe fogadjuk Jézust, akkor az ő szemével fogunk látni, élni, szabadabb lélekkel tudunk az Úrnak szolgálni. Ha kell Isten országáért több mindenről le tudunk mondani. (1Kor 7,32-35) Nekünk, megváltottaknak ott kell válaszolnunk Isten hívására, ahol élünk. És ne hozzon zavarba a világ nagy lármája, mivel tudjuk, ez a hatalmát vesztett ördögé.

 

„Világosságot láttak, akik a halál szomorú földjén éltek.” Mt 4,16.

**


Megdöbbentő! Ezt mondta a Sátán egy ördögűző papnak (2016) Olvasásra ajánlom:

http://romaikatolikus.blogspot.com/2016/11/megdobbento-ezt-mondta-satan-egy.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése