2021. 01. 21.

Krisztus világa 2021. január, Szemle

Az írástudók árulása – A két világháború között, 1927-ben jelent meg Julien Benda La Trahison des ClercsAz írástudók árulása című könyve. Bendaclerc’-nek nevezi mindazokat, akik szellemi vezetői az emberiségnek (klerikus – szemben a laikussal): tehát írót, papot, gondolkodót, tudóst, képzőművészt, muzsikust, s lelkek hódításának igényével fellépő  akárkit egyaránt. Az írástudó ennek a szónak s ennek a jelentésnek nemcsak legtökéletesebb, hanem egyszersmind egyetlen lehetséges jó és értelemszerű fordítása. Az írástudó nemcsak írót jelent, hanem az emberi lélek s szellem minden mívesét. Azokat is, akik lelkiismeretes és felelősségük tudatában lévő emberek.  
Benda egy Tolsztoj történettel indítja művét. Elemző tanulmányt 1928-ban Babits Mihály írt, amelyben elmarasztalja a Szellem leborulását a Tények előtt! S mi a neve a Csillagnak, melyek ha már lépteinket nem is mindig, de szándékainkat szükségképpen vezérelnie kellene? Igazság, Erkölcs, Szellem: ennyi a neve. Véleménye szerint az írástudók árulóvá váltak, mert leszálltak a magaslatokból, feladták az ideákat és a mindennapi ügyek bozótharcosává váltak. A veszedelem ott kezdődött, mikor hibákat, bűnöket elvileg erényekké avattá. (...) Babits az utolsó, örökre érvényes szavát e vitában majd a Jónás könyvében mondja ki: ... mert vétkesek közt cinkos aki néma.Mi pedig kedves Olvasó, éljünk a hit és a morál talaján, járjunk 2021-ben is a betlehemi csillag nyomán, Krisztus világában. Munkatársaim nevében is hűségben és egészségben megélt új évet kívánok, – olvassuk a vezércikkben.

Örök evangélium – Belon Gellért elmélkedése Jézus hatalmáról. Ördögi zajjal van tele a világ. Harsogó lármával követeli jussát az élvezetvágy, a pénz őrülete és a hatalmaskodás uralkodni vágyása. Pedig lármája és megrázkódtatásai nem a győzedelmes sátáné, hanem a hatalmát vesztett ördögé. A keresztényeket minden korban foglalkoztatta a veszélyt érző lázadó megnyilvánulása. Véssük szívünkbe: Amikor elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem" (Róm 5,20). (3. oldal)

Mindenki számára biztosítsák az oltást! – A vakcinákról reményt hozóan szól Ferenc pápa. A Vatikán Covid-19 Bizottsága és a Pápai Életvédő Akadémia közös dokumentumát ismertetjük. Az oltás visszautasítása kockázatot jelenthet a többiek számára – olvassuk a 4-5. oldalon.

A nagy mecénás II. – (báró Kemény János) – Előítéletekkel indul(hatott) írói pályája, ez a sejtés csak akkor szűnik meg, amikor elbeszéléskötetei jelennek meg: Kákóc Kis Mihály 1929-ben és a Kutyakomédia 1934-ben. Kemény nagy szerelme a színház volt, amit nem kevesebb mint 35 éven át pártolt. Emberi szívéről szólnak tettei. Amikor ő nélkülözött akkor azok segítettek, akiken ő is segített. Mészégető munkás életét majd a könyvtárosi váltotta fel. Életéről és alkotásairól Mirk László számol be. - Részlet - Kemény János A vécsi otthon írásából. (6-8. oldal)

Ki hitte volna? – Zsehránszky István közíró széljegyzete Sütő András, Advent a Hargitán darabjáról. A darabról, a darabbal foglalkozó szerzők véleményéről, és a budapesti ősbemutatóról. A darabban elhangzó prófétai szavak: Boldog idők, amikor egymás szeme láttára halhatunk meg.” S ugyan miért boldog idők? – kérdez vissza az elemző. Mert mostanában legfeljebb értesítenek róla, hogy külföldre szakadt családtagunk elhunyt. Nem fog hazatérni. Jó hogy most már szép hazánkban is játszhatják ezt a darabot. Nem kell külföldre menni, hogy megnézhessük. (9. oldal)

Ég és fold között Istennel – Alexandriai Szent Fruzsina az ókori egyiptomi remetenő életét ismerteti, és személyéhez fűződő kérdéseket összeállította, Dr. Bakó M. Hajnalka. (10. oldal)

Nm és Ft. Florentin Crihălmeanu gr. kat. püspök halála. Ökumenikus imahét, Mégis mondj igent! – Ermes Ronchi rövid gondolata. Fordította Bács Béla János. (11. oldal)

Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség – Boldog Carlo Acutis példáját idézi Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, küldetésünk a fiataloknak megmutatni Krisztust. Visszapillant az elmúlt évre, a járvány ellenére online megtartották a CsIT-et. A fiatalok értéket kaptak. Sikerült megtartani a Nyári Szabadegyetemet szeptemberben. A Resurrexit házhoz ment, és több programuk is volt. (12.oldal)

A bölcs pásztorfiú – népmese. A  decemberi feladat megoldása. A januári feladat Katócától. (12-13. o.)

Adventi titkok válaszai. Derűs oldal – Vicc: A rabbi találkozik Grünnel és azt mondja neki: - Igaz az Grün, hogy a Swarc lányának udvarolsz? - Igaz, rabbi. - De hát neked feleséged van. - Igaz rabbi, de már köhög...  Szójáték: Hogy hívják a finn síelőt? - ??? – Porhó Hessinnen. (14. oldal)

Keresztrejtvény – Megfejtőink, támogatónk, a fejtörőben újévi köszöntő rejlik. Készítette: Korodi Zoltán. Rónay György: Saul c. versével zárul a havilap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése