2023. 09. 16.

Jézus új parancsa - 24.A. - 2023

A jeruzsálemi Ecce Homo-templomban az a szép szokás él, hogy minden mise alatt eléneklik Üdvözítőnk kereszten elmondott szavait:
„Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek!” (Lk 23, 34). Napjainkban is sokat hallunk arról, hogy milyen nehéz a sértéseket megbocsátani. Ha nem gyakorolják a megbocsátást, akkor szétesnek a családok, tönkremennek a vállalkozások, egymás ellen fordulnak az emberek és a nemzetek nyomorúságba jutnak. Az ószövetségi Sirák fia Kr.e. 180 körül írta meg művét. Könyvében életszabályokat közöl a haragról, a bosszúról és a megbocsátásról. Bocsáss meg a másik embernek, ha vétett, imádkozzál, és neked is megbocsátják vétked. (Sir 27,30–28,7) Abban az időben jogos önvédelemnek számított a „szemet szemért, fogat fogért” megtorlás, mégis az olvasott üzenetben ott van a megbocsátás csírája, amely Krisztus nyomán az Újszövetségben virágzott ki. Sirák fia az ember szívéhez és eszéhez szól, amit neki a Szentlélek nyilatkoztatott ki, hogy megtanítson a helyes elmélkedési módra. Négy nagy valóságra kell gondolni, hogy Isten irgalmasságát szemlélhessük és irgalmasak legyünk. 
„Gondolj a végső dolgokra!” Melyek ezek? Amikor Isten a holtakat feltámasztja és megtartja az utolsó ítéletet. A „szenteket” ez a távlat tette nagyvonalúvá, megbocsátóvá, hogy az ítélkezést is teljesen Istenre bízták. 
„Gondolj halálodra!” Ez aztán kijózanít, hogy sikeresen kell megérkezni az örök életre. A halál gondolata sok embert szembesít önmagával és visszatart a bűntől. „Aki földi életében gyakran néz a pokolba, halála után nem kerül oda.” 
„Gondolj a törvényre!” Az evangélium fényében a mindent magába foglaló törvény a szeretet. Egy igazi feladatunk van, halálunkig tovább tanulni a szeretetet. 
„Gondolj az Istennel kötött szövetségre!” Ez kitágítja szívünket a megbocsátásra. Itt is nyomon követhető, hogy az újszövetségi kinyilatkoztatás Istene azonos az Ószövetség Istenével és Jézus a törvény meg a próféták kiteljesítője. 
Istentől bocsánatot nyer, aki maga is megbocsát embertársának. (Mt 18,21-35) Hányszor kell megbocsátani? Péter apostol kérdésére, a válasz világos: Nem hétszer, hanem hevenhétszer hétszer, azaz sokszor és mindörökké. Ezt az adósokról szóló példabeszéd is jól szemlélteti. 
Egy talentum egy katona 26 évi zsoldja. A tízezer talentum óriási összeg, megfelel a világ államadósságának. A bűnbánat láttán Isten még a legnagyobb bűn-adósságot is elengedi. 
Akár élünk, akár meghalunk, mindig az Úréi vagyunk. (Róm 14,7-9) Földi zarándokútunk végén közös rendeltetésünk az örök élet és a feltámadás. Jézus ezen isteni úton akarja köztünk megvalósítani a megbocsátást, hogy ne jussunk a szívtelen szolga sorsára.

 

„Szeressétek egymást, amint én szeretlek titeket.”  Jn 13,34.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése