2023. 09. 22.

25.A. - A jóság kísértése

Szeptember 30-án van Szent Jeromos egyháztanító emléknapja. A dalmáciai Stridonban született 347-ben. Jómódú keresztény szülei Rómába küldték tehetséges fiúkat a híres Donatus iskolájába klasszikus tanulmányokra. Nagy jártasságra tett szert a retorikában. Foglalkozott filozófiával, elsajátította a görög nyelv alapjait. Megkeresztelkedett és látogatta a katakombákat, az apostolok és mártírok sírjait. Római tanulmányai befejezése után, 367-ben Trierbe megy, ahol felfedezi a szerzetesi élet értékeit. Elhatározza, hogy életét Krisztusnak szenteli. Barátjával 373-ban Keletre utazott, elmélyítette görög tudását, egy zsidó származású remete segítségével elsajátította a héber nyelvet. Olvasta a Szentírást, imádkozott és böjtölt. Püspöke kiséretében Rómába érkezett 382-ben. A fiatal tudóst Damasus pápa barátjává és titkárává fogadta. Megbízta a Szentírás Itala-szövegének revideálásával. Évtizedes munkásságának gyümölcse a Vulgata. Rómában az aszkéta-körök vezetője lett, majd visszatért Betlehembe, ahol tanított és írt. A Szentírás tudósa 420. szeptember 30-án hunyt el. Emléknapjához közeli vasárnap üljük a Szentírás vasárnapját. 

Vegyük gyakran kezünkbe a Szentírást, hogy megismerjük Jézust. Jeromos mondta: „Aki nem ismeri az írásokat, nem ismeri Krisztust.” A tévtanítokat figyelmeztette, hogy az Írást az Egyház szellemében értelmezzük, különben Krisztus evangéliumából az emberek evangéliuma lesz, vagy ami rosszabb az örödögé.”  
Nekünk keresztényeknek különös felelősséget jelent a Biblia helyes használata. Valljuk, hogy nemcsak jelentős könyv a többi között, hanem rajta keresztül maga Isten szól hozzánk, emberi szerzők által. Jézus Krisztus iránti hitünket felébresztő és elmélyítő rendkívüli színes és sokfajtájú írásmű gyűjtemény. Az apostolok óta sok féle felekezet született, akik a Szentírásból éppen a lényeget látják másként: Jézus Krisztus szerintük nem istenember, hanem egy olyan nagyhatású tanító vagy csodatevő, de nem Isten küldöttje. Épp a közösségük alapítója az, aki folytatja, amit Jézus úgymond félbehagyott. (Erről ismerszik meg a szekta!) 
Mi katolikusok Isten ajándékának tekintjük a Bibliát, üdvösségünk mégsem a Biblia ismeretétől függ, hanem Jézus Krisztus befogadásától. Viszont a Biblia tanulmányozása segít, hogy őrizzük és midig frissítsük magunk és mások Krisztusba vetett reményét. Izajás bíztat: Keressétek az Urat, hívjátok segítségül, mert bőkezű a megbocsátásban. (Iz 55,6-9) 
Isten szabadon adja kegyelmét. Igaz, jóságának is van kísértése. (Mt 20,1-16a) Jézus rámutat, a szőlős gazda jóságára és sajátos isteni logikájára: ő a későn jötteket is megajándékozza szeretetével. 
Pál apostol int bennünket, hogy éljünk Krisztus evangéliumához méltóan. (Fil 1,20a-24. 27a) Isten szemével nézzük azokat, akik a mi szemünkben ‘egész nap ácsorognak’ hozzánk képest.

„Uram nyisd meg szívünket, hogy meghallgassuk Fiad igéit.” ApCsel 16,14.

Könyvismertető - Hiterősítő A., B., C-év homíliák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése