2021. 02. 13.

Hogy jó irányba haladjunk

Minden demokratikus államban népegészségügyi hivatalt működtetnek a lakosság egészségének védelme végett. Ennek egyik feladatköre a kórokozók által okozott fertőzési kockázat csökkentésére, illetve megelőzésére irányuló előírások kimunkálása és érvényesülésének ellenőrzése. Az EU minden tagállamában a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása végett újabb és újabb kormányzati rendeleteket hoztak. A cél mindenütt a járvány terjedésének megfékezése, az életek mentése és az egészséges emberek védelme.  

Járványok már az ókorban is voltak, ezeket az irodalmi és történeti munkák is megörökítették. Utólag elég nehéz rekonstruálni, hogy pontosan milyen betegségek pusztítottak, de az emberek reakcióit annál szemléletesebben őrzik a korabeli dokumentumok. Ilyen dokumentum a Leviták könyve is, mely számos helyen hivatkozik a leprára, bár az a lepra nem az amit ismerünk. (Lev 13,1-2. 44-46) Abban a korban a bőrbetegségek különböző fajtáit jelentette, amilyen a pikkelysömör vagy a faggyúképződéses bőrgyulladás. A korabeli kezdetleges higiénia ezeket a betegségeket fokozottan fertőzőnek találta és elrendelte a személy szigorú elszigetelését. A betegség aktív vagy inaktív megállapítása a papra tartozott, aki a feladatát nem mint orvos gyakorolta, hanem mint bíró és a törvény magyarázója. Ha az eset kétséges volt, akkor egy vagy kéthetes elkülönítést rendelt el. A településen kívül kellett maradnia, és a szokásos jelekkel: csengettyűszóval, kibontott hajjal, megszaggatott ruhával kellett figyelmeztetnie állapotára a gyanutlan közeledőket. 
Tiltott volt az, hogy érintkezzenek, mert ezzel az érintett is tisztátalanná vált. Ha meggyógyult, akkor a papnak kellett megmutatnia magát a tisztulási szertartások előtt, hogy a közösségbe visszatérhessen. Mindez a közösség önvédelmi rendszere volt, hogy megvédje a nép testi-lelki egészségét. Igen ám, de ez a viszony mély szakadékot hozott létre az emberk között, megjelent az erkölcsi kirekesztés, a lenézés és megvetés.
Jézus átlépi a szakadékot, és ezekkel is törődik. (Mk 1,40-45) Amikor egy leprás eléje megy és kéri, Jézus átlépi az előírást, megérinti és meggyógyítja. A megérintés csodát tesz. 
Korunk kísérletei is igazolják, hogy az ember egészséges fejlődéséhez az kell, hogy naponta legalább tízszer  megérintsék gyermekkorában, mert jobban növekszik, egészségesebb lesz, jobban bírja a stresszet. 
Jézus az érintéssel jelzi, hogy elérkezett az Isten országa, amelyből ezek a szerencsétlenek sem lesznek kizárva. Jézus ugyanúgy ott van a betegek oldalán, mint az egészségesekén. Pál apostol Jézus példáját követte, élete őt tükrözte. (1Kor 10,31-11,1) Sikeres lett. Kövessük példáját, és akkor jó irányba halad életünk. Addig is kérjük Jézustól a megtisztulást, és tanuljuk meg tőle az embert szeretni és a bűnt gyűlölni.

„Tegyetek mindent Isten dicsőségére.” 1Kor 1,31.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése