2021. 02. 26.

Jean Jaurèst derült égből érte a

Jean Jaurès (ejtsd: Zsán Zsorez) (Castres 1859. szeptember 3.) teljes nevén Auguste Marie Joseph Jean Léon Jaurès a francia szocializmus egyik legjelentősebb politikusa, szabadgondolkozó, egyházellenes, békepárti, aki képviselő korában az államot az Egyház ellen uszította. 
Egyik nap ez a szocialista vezér parlamenti szónoklatának megtartása után hazatért.Nagyszerűen kifejtette a gyűlésen kedvenc gondolatát: “A keresztény gondolatot ki kell irtani!” Azt hitte, hatalmi szóval a katolikus civilizációt földre lehet teríteni.Lakásából mát rég kidobta keresztény szellemű könyveit, minden vallásos tárgyat elégetett. Katolikus érzésű rokonai nem léphették át háza küszöbét. Egyetlen leánya Germaine mellé vallástalan nevelőt fogadott s ennek meghagyta, hogy leánya lelkéből irtsa ki a kereszténységnek még a nyomait is. Szélesen elterpeszkedett dolgozószobája székében, visszagondolt parlamenti sikerére és örömmel gondolt szépséges, 21 éves leányára.
Germaine hihetetlen éles elméről és nemes jellemről tett tanúságot. Jaurès a szabadgondolkodás virágát látta benne. Ekkor megnyílik az ajtó és bejön leánya.  Az estét atyjával szeretné tölteni.  Atyja feddi őt: - Miért szereted annyira az egyedüllétet! Menj társaságba, hívj vendégeket!  Hogyan fogod így megismerni jövendőbelidet, aki hozzád illik majd?
Ekkor Germaine felkel helyéről s a csodálkozó atyjának azt mondja:
- Már választottam!
- Igen? És ki az a boldog, aki megnyerte szívedet, leányom?
- Valaki, akiről csak térden állva lehet beszélni. És odatérdelve atyja elé, így szólt: - Atyám, én egészen Istennek akarom magam szentelni a kolostorban, csak ott találom meg szívem nyugalmát.
Jaurèst derült égből érte a villám, nem jött szó ajkára, annyira megrendítette leányának nyilatkozata. Végre erőt vett magán és megkérdezte: 
- Mióta foglalkoztál ezzel a gondolattal?
- Három év óta.
Germaine elmondta, hogy egy elhagyatott feszület szemlélésekor annyira átjárta lelkét a világ Megváltójának szeretete, hogy ettől fogva elmélyedt a vallás igazságaiba s most végre elhatározta, hogy a világ örömeiről örökre lemond.
Jaurès nem változtathatta meg leányának elhatározását.
**
Jean Jaurès látnokként hirdette 1914-ben: "Ha a háború kitör, borzalmas lesz, és elképzelhetetlen méreteket ölt. Először válik általános világháborúvá, amely elborít minden kontinenst… Bolygónk piroslik majd a kiontott vértől."  
Jaurès hitt az eszméiben. "A kapitalizmus magában hordozza a háborút, mint a felhő a vihart." Mélységesen békepárti nézetei népszerűtlenné tették az első világháború előestéjén. 
A népek közötti megbékélés támogatását ellenségei hazaárulásnak tekintették és Jaurès meggyilkolására buzdítottak.  
1914. július 31-én Párizsban meggyilkolták. 






**

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése