2023. 10. 20.

20 éves a Millenniumi templom

Szent László elnökölt az 1092-ben tartott szabolcsi zsinaton, és gondoskodott arról is, hogy minden egyházközség méltón megemlékezzék egyháza védőszentjének ünnepéről és temploma felszentelése napjáról. A Millenniumi-templom látványtervét Makovecz Imre műépítész 2001. február 2-án megküldte. Kidolgozását Bogos Ernő és Márton Sándor végezte. Az alapkövet augusztus 4-én tettük le. Az építéshez szeptember végén kezdtük, és 2003. október 18-án dr. Jakubinyi György érsek és Msgr. Tamás József segédpüspök felszentelte Nagyboldogasszony és a magyar szentek tiszteletére. 

Úgy imádkoztunk, mint Salamon király a jeruzsálemi templom felszentelésekor. (1Kir 8,22-23. 27-30) A kéttornyú, centrális templom múltunkat és jövőnket ötvözi. A toronnyal szerves egységet képező kapubejáratok fölött 5-5 kereszt hirdeti az ezeréves magyar kereszténységet. A kapu motívum a szentírásból és a helyi hagyományból érthető: „Tárjatok kaput, hadd vonuljon be az igaz nép, amely őrzi a hűséget. Szíve állhatatos, és megőrzi a békét, hiszen tebenned remél” (Iz 26,2). 
Az Úr üzenete találó a csíki székelyekre, mert megőrizték Szent István hitét és Nagyboldogasszony földjének szeretetét. Az első világháború elemésztette a templomépítés pénzét, majd a betörés és felégetés üszkös romjai között, idegen imperium alatt kellett élni. 
A második világháború pusztítása, és a 45 éves elnyomás évei után, felszabadítón hangzott templomunkban Isten igéje: „Ma üdvösség köszöntött erre a házra...” (Lk 19,1-10) 
Az oltár kőből van, a templom tengelyében áll, Krisztust jelképezi. „A lerakott alapon kívül, amely Jézus Krisztus, mást senki nem rakhat...” (1Kor 3,9c-11. 16-17) 
Mi naponta körül vesszük az Úr asztalát,  Krisztus áldozatában veszünk részt és megvalljuk: halálodat hirdetjük Urunk, és hittel valljuk feltámadásodat, amíg el nem jössz.
Az oltár körül helyezkedünk el, mert Jézusban Isten temploma vagyunk, s az Isten Lelke lakik bennünk, ezért egy nagycsalád vagyunk. Családegyház. Ha az oltár körül látjuk egymás arcát, akkor kint az életben is megismerjük egymást.
Az üveg kupolán át az égi fény világítja meg az oltárt és a templombelsőt. Jelzi, hogy az Ige testté lett és közöttünk lakik. Ő az igazi világosság, aki minden embert megvilágít, aki által a kegyelem és az igazság lett osztályrészünk. 
A szárnyas tabernákulum Jézus Krisztus szentségi jelenlétét biztosítja, aki a Szentlélek által az Atyához akar elvezetni. 
Mögötte a bimbós oszlopon a feltámadt Krisztus szobor, hirdeti: Veletek vagyok mindennap... 
A kupola négy sarkán a főangyalok szobra (5,7 m). Ha megszólal a királynői pártát öltött orgona, akkor társuljunk mi is énekünkkel az angyalok dicsőítéséhez. 
 
A főangyalok keze védőn tárul fölénk, jelezve, hogy Isten minden kegyelmet megad nekünk. Itt van a kegyelem ideje és használjuk fel üdvösségünkre.


„Isten temploma ugyanis szent, s ti vagytok az.” 1Kor 3,17.

2023. október 22-én 12:30 órakor tartjuk a templombúcsút, melynek főcelebránsa és szónoka, Exc. dr. Kerekes László segédpüspök, és jelen lesz Msgr. Tamás József ny. püspök, koncelebrálnak a felcsíki kerület papjai.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése