2024. 06. 22.

Hirdetés: 2024. június 23.

1. Fekete Madonna Zarándokvonattal utazók június 23-án, vasárnap du. 16:30 órakor a Millenniumi templomtéren gyülekeznek. Az autóbusz 17 órakor indul.

2. Jézus Szíve ájtatosság vasárnap és hétköznap 18:45 órától.

3. Az elsőáldozók és ministránsok közös kirándulását a Szécsenyi Deszka-templomhoz szombaton megtartottuk. Köszönjük a jelenlétüket.

4. Keresztelői felkészítő pénteken 18 órától a plébánia hittantermében.

5. Június 27, csütörtök Szent László Erdély fővédőszentje főünnep.

6. Június 29. Szent Páter és Pál apostolok kötelező ünnepe, szentmise  6:30, 7:00, 11:00 és 19:00 órakor. Papszentelés – imádkozzunk a szentelendőkért és a papi hivatásokért.

7. Mijo Barada lelkigyakorlat július 8. és 10. között. Online regisztráció a lelkigyakorlat.hu oldalon kötelező.

8. A Krisztus világa júniusi száma kapható. A borítón egy focipálya vonala látható, a kezdőpontban Jézus Szent Szíve. Üzenete, csak Jézus szeretetével lehet játszani, dolgozni és zarándokolni! A tartalomból: Mindent Péterrel Jézushoz Mária által. A megszentelődés az a folyamat, amikor Jézus belső életét öltjük magunkra – ez a igazi Jézus Szíve tisztelet.

Örök evangélium – „...Egy vánkoson aludt ” Mk 4,35–41. – Belon Gellért püspök elmélkedése a mai evangéliumról. Viharok támadhatnak életünkben, de ekkor sem szabad ijedezni. A félelem ne törje át a hit falát, mert Isten akkor is velünk van, ha alszik – ezt várja el – Jézus. Ferenc pápa üzenete a gyermekek 1. világnapjára – A Szentatya gyermekekhez szóló kedves levele annyira szép és jó, hogy ezt minden családban el kell olvasni és átbeszélni, sőt a nagyszülők is megtehetik. Boldog Carlo Acutis – Tizenöt évet élt, benne találják meg korunk fiataljai az életre vonatkozó válaszokat. Ez évben szentté avatják. 

Szent László király szeretete főként a gyengék és kicsinyek védelmében mutatkozott meg. Meglátjuk-e közvetlen környezetünkben a segítségre szoruló gyengéket és kicsinyeket. A szeretet meglátja a valóságot. – írja P.Barsi atya.

A római szentmisekánon szentjei (3. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya bemutatja a római szentmisekánon vértanúit: Szent Linusz, Szent Klétusz, I. Szent Kelemen, I. Szent Sixtusz pápák és Szent Kornél püspök életét, működését, tiszteletét. 

240 éve született Kőrösi Csoma Sándor – Virt László tanulmánya az elszánt, tanulni vágyó diák, felnőtt életét állítja elénk. Akinek sírfelirata Széchenyitől van: Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazától alussza itt örök álmát, de él minden jobb magyarnak lelkében.” 

Egy hely az elveszetteknek – Christiab Heidrich írása arról a 83 éves férfiről, akinek szándékában áll elköltözni Münchenből, kialakítani egy helyet az elveszetteknek, akiknek nincs otthonuk. Ez ad neki reményt…

CSIT 2024. aug. 13-17. Gitártábor júl. 30 – aug. 3. között. Feliratkozni a Psallite oldalán: https://www.facebook.com/psalliteband

Ég és Föld között Istennel – Kvíz Keresztelő Szent János életéről. Derűs oldal – Keresztrejtvényben egyik Mária-ima szövegrésze található. A lap ára 3,50 lej. Kapható a ministránsoknál és a sekrestyében.

2024. 06. 21.

Kirándulás jún.22-én

Elsőáldozók, ministránsok kirándulása a Deszkatemplomhoz jún. 22-én szombaton. 9 órakor indulunk a plébániáról, és 17  órára jövünk vissza.

 



Fekete Madonna Zarándokvonat jún. 23-28.

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Kedves Zarándoktestvérek!

Tájékoztatólevél: Csíkszeredában a Millenniumi templomnál gyülekező június 23-án vasárnap du. fél 5 órakor. Az autóbusz du. 5 órakor indul Budapest Keleti pályaudvarra.

A vonat indulás helye:       Budapest, Keleti pályaudvar7. vágány C” kocsi                      

Felszállás időpontja:           2024. június 24., hétfő, reggel 05:20 órától (legkésőbb 5:50 óráig!)

Indulás időpontja:             2024. június 24., hétfő, reggel 06:10 óra


Ünnepélyes búcsúztatás és áldás: 05:50 órától („S” kocsinál, kihangosítva a vonaton.)

A csíkiak keressék a „C” kocsit. Erről értesítsék társaikat!

A Zarándokvonaton a fent megadott betűjelű kocsiban mindenkinek névre szóló helye van. A részvételi jegyek az indulás után kerülnek kiosztásra. Minden további információt és tudnivalót a segítőktől, illetve a vonaton kiosztott szórólapon leírva fognak megtudni.

Hozzák magukkal a Zarándokok Énekesfüzete című kiadványt (Szerkesztette: Pálmai Árpád). A vonaton is lehet vásárolni belőle. Ha van sárga színű zarándok stóla azt is hozzák!

Hazaérkezés: szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a vasúti szolgáltatóktól kapott előzetes visszaúti menetrend alapján június 27/28-án éjjel 01:00 óra körül érkezünk meg Budapest, Keleti-pályaudvarra.

Néhány további fontos és hasznos tudnivaló indulásunk előtt:

RENDKÍVÜL FONTOS! B kategóriás szállásokat foglalók törölközőt hozzanak magukkal!

A megszokottnál hűvösebb lehet az időjárás és eső is előfordulhat. Réteges ruházatot, váltóruhát, váltócipőt, esernyőt, esőkabátot hozzanak magukkal. Erős napsütés esetén szükség lesz fejfedőre, naptejre is! A zarándokút programjaihoz kényelmes cipőt és ruházatot hozzanak magukkal!

·   Lengyelországban a hivatalos fizetőeszköz a PLN (lengyel zloty). Kérjük, az út előtt váltsanak költőpénzt! Ajánlott költőpénz minimum összege: 100-150 zloty. Az út során szervezetten nem lesz lehetőség pénzváltásra! Az éttermekben és a kegytárgy boltokban csak zloty-val tudnak fizetni! Sok helyen lehet bankkártyával is fizetni.

·   Programjaink során lehet, hogy csak fizetős mellékhelyiséget tudnak használatba venni, emiatt javasoljuk, hogy legyen Önöknél valamennyi váltópénz, apró zloty is.

·   A meghirdetett program szerinti első napi esti étkezést hidegcsomagként (szendvics) indulás után a vonaton kapják meg. Kérjük, a további étkezésekre hozzanak maguknak elegendő ételt, illetve a vonaton is lesz étteremkocsi és mozgóbüfé. 

Második és harmadik nap félpanziós ellátás (reggeli és vacsora) lesz a zarándokház étkezőjében, valamint a negyedik napi reggeli hidegcsomagot előző este a vacsoránál kapják meg. Czestochowában több étterem is található a kolostor és a Zarándokház közelében. Általában egy bőséges, kétfogásos étkezés ára kb. 50 zloty.

·   Rendszeresen szedett gyógyszereiket ne felejtsék otthon!

·   Érvényes úti okmányukat (kártya formátumú személyi igazolvány vagy útlevél) kérjük, ne felejtsék otthon!

·   Az út során mindenki fokozottan ügyeljen értékeire. A vonatot leszállásunk után bezárják, ezzel együtt mindenki csak saját felelősségére hagyja ott személyes tárgyait. Értéket (pénz, okmányok, ékszerek, fényképezők stb.) véletlenül se hagyjanak a szerelvényen, mert a vonaton hagyott tárgyakért és értékekért felelősséget nem tudunk vállalni!

·   Különvonatunk menetrend szerint közlekedik, ezért kérjük a megadott indulási időpontokat pontosan tartsák be! A menetrendtől eltérni, és az esetlegesen késő utasokra várni nem tudunk!

·   A zarándokvonat szerelvényében étkezőkocsi és mozgóbüfé fog rendelkezésükre állni, ahol lehetőség lesz meleg és hideg ételek, kávé, ásványvíz, üdítők, valamint édességek vásárlására. Az étterem kocsiban és a mozgóbüfénél forinttal, zloty-val, euróval és igény esetén román lejjel, valamint bankkártyával is lehet fizetni. A korlátozott kapacitás miatt kérjük, hogy csak a szükséges ideig tartózkodjanak ebben a kocsiban, folyamatos utazásra nem használhatják az étteremkocsit!

·   A vonat ablakából csak rúd nélküli zászlóval lehet integetni!!!

A Fekete Madonna Zarándokvonat az idei évben is lelki megújulásunkat szeretné szolgálni. Bízunk benne, hogy ebben az évben is a sok száz résztvevő lelkileg feltöltődve, életre szóló élményekkel tér majd haza a lengyelországi vonatos zarándoklatról is.

Szeretettel várjuk Önöket június 24-én reggel 5:20 órától Budapesten, a Keleti pályaudvar 7. vágányánál.


Üdvözlettel: Misszió Tours Utazási Iroda; Ne feledjék: „a vonat nem vár”!

2024. 06. 20.

Szentségimádás június 22-én 21-23 óráig

 Csíkszereda Megyei Jogú Város fejlődésében megtorpant. Utóbbi héten a Tejgyár bezárása, 95 szakmunkás elbocsátása, stb. 
Városunk fejlődéséért fontosnak tartjuk, hogy a gonosz erőket távoltartsuk.
Szentségimádást tartunk június 22-én, szombaton 21-23 óráig a Millenniumi templomban. Jézus megígérte: "Veletek vagyok mindennap!" (Mt 28,20) Mi is legyünk egy kissé Vele!



2024. 06. 19.

47. éve e napon lettem pap

1977. június 19. Dr. Jakab Antal püspök Márton Áron jelenlétében szentelt pappá a gyulafehérvári székesegyházban. Jeligém: "Jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod." Mt 6,10. 






2024. 06. 15.

Június 15. a találkozók napja

1.) Nagyon fontos volt, hogy az ima- és lelkiségi csoportok találkozzanak. Ferenc pápa éppen június 14-én, csütörtökön a Vatikánban a világi társulatok, egyházi mozgalmak moderátorait fogadta. Beszéde elején a találkozó témájához, a szinodalitáshoz fűzte gondolatait, amit a Szent Kereszt Főplébánia plébánosa köszöntőjében ismertetett.  A spirituális megtérést követően három szinodális erényt kell gyakorolni: 
1.) Isten szerint való gondolkodást - Mit akar Isten tőlem e pillanatban? - ebben segít a Szentlélek. 
2.) Maradjunk nyitottak az újdonságokra - azaz haladjunk együtt Isten népével. Lássunk túl csoportunk, lelkiségünk keretein - vegyük észre Iste működését másokban és a világban. 
3.) Isten szeretetét keressük, ne mások elismerését - ez pedig az alázat gyakorlása. Az alázatos ember értékeli a másikat, elfogadja tanácsait, védi a szeretetközösséget az egyházban. Ha figyelünk e szempontokra, akkor a szinodalitás, a járjunk együtt, újuljunk meg át és átszövi az egyház életét. A találkozót tovább Küsmődi Csongor Ignác tisztelendő úr vezette a Szent Kereszt templomban, besegített Biró Károly id. tisztelendő úr is. A találkozón 60 személy vett részt, akik ima- és lelkiségi csoportokat képviseltek. A bemutatkozás 9:20 perctől kezdődött. Azután agapé következett: kalács, sütemény, kávé, ásványvíz - kötetlen beszélgetések, gyónási alkalom. Közös szentségimádás. 
Bíró tisztelendő12 órától 3 gyermek keresztelését végezte a Millenniumi templomban.
- Az ima- és lelkiségi csoportok közös szentmiséjét 12 órakor a Szent Kereszt templomban Ft. Küsmődi atya mutatta be. Igehirdetése a szentáldozás gyümölcseiről szólt. Akik még időztek utána, ők fotót is készítettek. 

Végül odaszólították a tisztelendőket is...

2.) A Millenniumi templomban 9:30 órától 60 éves véndiák találkozó résztvevői szentmisén vettek részt , melyet Darvas-Kozma József esp.-plébános celebrált. Köszöntötte a megjelenteket, élükön a 95 éves Kömény Pál tanár úrral. 

Az 1964-ben érettségizetteket arra buzdította, hogy gyermekeiknek, unokáiknak, dédunokáiknak mondják el gazdag élettapasztalatukat, azokat az istenélményeket, amelyek megerősítették  a helytállásban, a keresztény hitben és a szülőföld szolgálatában. 


3.) Részt vettünk a 11:00 órakor kezdődött csíksomlyói óvodás zarándoklaton is.
Az Angyalkert - Kis herceg óvodásaink 6 csoportja Szép Kinga óvónő és társai, Kedves Ildikó igazgatóasszony, Darvas-Kozma József plébános vezetésével gyülekeztek a Kegytemplom előtt. Itt találkoztak a Sepsiszentgyörgyről  jött 16 óvodáscsoporttal, pedagógusokkal, nevelők mellett Antal Zoltán és Ferencz Zsolt káplánokkal. 
A templom megtelt APRÓSÁGGAL, élettel, zsongással. A szentmisébe ügyesen bekapcsolódtak a gyerekek. Amikor énekeltek még a padokba is belekapaszkodtak, hogy kiadják magukból az éneket. Zsolt atya rövid története után, az egyetemes könyörgéskor is hallatták hangjukat. Áldozáskor előjöttek ők is áldásért. Kicsik voltak, de tudták, hogyan kell a templomban viselkedni. A szentmise 45 perc alatt vidám énekléssel, a Jól vigyázz, kicsi kéz, mit csinálsz-al zárult. A Szűzanya szobrához is felvonultak egy fejhatásra. A templom előtti téren mézespogácsa, sütemény és mennyei manna várta őket. Utána csoportosan indultak a Kissomlyó hegyén levő Hármashalom oltárhoz, ahol Ferenc pápa 2019. június 1-jén találkozott a kegyszoborral. A mai óvodás zarándoklat volt a kicsik és a szüleik közös pünkösdi búcsúja. A Hármashalom-oltárnál készült csoportkép a kicsi zarándokokkal.

Isten tartsa meg őket! Isten óvja meg óvodáinkat és mindazokat, akik azokat belakják!

Hirdetés: 2024. június 16.

1. Jézus Szíve ájtatosság vasárnap és hétköznap 18:45 órától.

Aki a Fekete Madonna Zarándokvonatra befizettek, szíveskedjenek  legfrissebb tájékoztatót a Szent Kereszt temploban átvenni. 

 Egy zarándok beteg lett, ha valaki szeretne jönni, benevezhet vasárnap vagy hétfőn a Szent Kereszt plébánián a  0266.311726 telefonszámon.

2. Az elsőáldozók és ministránsok közös kirándulását a Szécsenyi Deszkatemplomhoz június 22-én szombaton tartjuk 9 órától 17 óráig.

3. Keresztelői felkészítő pénteken 18 órától a plébánia hittantermében.

4. Mijo Barada lelkigyakorlat július 8. és 10. között. Online regisztráció a lelkigyakorlat.hu oldalon kötelező.

5. A Krisztus világa júniusi száma kapható. A borítón egy focipálya, a kezdőpontban Jézus Szent Szíve. Üzenet: Szeretet legyen a pályán. A tartalomból: Mindent Péterrel Jézushoz Mária által - Szent Josemaría Escrivá fohászával a Jézus Szent Szíve tiszteletről. A megszentelődés az a folyamat, amikor Jézus belső életét öltjük magunkra – ezt jelenti Jézus Szívének tisztelete. (3. oldal)

Örök evangélium – „...Egy vánkoson aludt ” Mk 4,35–41. – Belon Gellért püspök elmélkedése. Viharok támadhatnak életünkben, de ekkor sem szabad ijedezni. A félelem ne törje át a hit falát, mert Isten akkor is velünk van, ha alszik – ezt várja el – Jézus. Érdemes Jézus stílusát fölvenni.
Ferenc pápa üzenete a gyermekek 1. világnapjára – A Szentatya gyermekekhez szóló kedves levele annyira szép és jó, hogy ezt minden családban el kell olvasni és átbeszélni, sőt a nagyszülők is megtehetik. Boldog Carlo Acutis – Tizenöt évet élt, benne találják meg korunk fiataljai az életre vonatkozó válaszokat. Szentéavatásáról már a Szentszék is döntött.
Szent László király szeretete főként a gyengék és kicsinyek védelmében mutatkozott meg. Meglátjuk-e közvetlen környezetünkben a segítségre szoruló gyengéket és kicsinyeket. A szeretet meglátja a valóságot. – írja P.Barsi atya.
A római szentmisekánon szentjei (3. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya bemutatja a római szentmisekánon vértanúit: Szent Linusz, Szent Klétusz, I. Szent Kelemen, I. Szent Sixtusz pápák és Szent Kornél püspök életét, működését, tiszteletét. 
240 éve született Kőrösi Csoma Sándor – Virt László tanulmánya az elszánt, tanulni vágyó diák, felnőtt életét állítja elénk. Akinek sírfelirata Széchenyitől van: Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazától alussza itt örök álmát, de él minden jobb magyarnak lelkében.”  Egy hely az elveszetteknek – Christiab Heidrich írása arról a 83 éves férfiről, akinek szándékában áll elköltözni Münchenből, kialakítani egy helyet az elveszetteknek, akiknek nincs otthonuk. Érzi Jézus megszólítását: “Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” Ez ad reményt…
CSIT 2024. aug. 13-17. 
Gitártábor júl. 30 – aug. 3. között. Feliratkozni a Psallite oldalán: https://www.facebook.com/psalliteband
Ég és Föld között Istennel – Kvíz Keresztelő Szent János életéről. Derűs oldalKeresztrejtvényben egyik Mária-ima szövegrésze található. A vers a ballagóknak, billegőknek szól: Ady Endre, Üzenet egykori iskolámba olvasható. A lap ára 3,50 lej. Kapható a ministránsoknál és a sekrestyében.
6. Ugyanott kapható a gyulafehérvári kispapok, MégIS lapja. Egy évi kihagyás után az új lapszám a papi hivatást járja körül. Megismerhetjük a fiatalok vízióját, mit is látnak a papságban?  A 76 színes oldal ára 15 lej.

Bonus: A májusi Krisztus világa itt olvasható: https://drive.google.com/file/d/1mWVpv2PmBFXZx9AxuGLiiRxfduml2xKv/view

krisztus-vilaga_05_2024.pdf



2024. 06. 11.

Krisztus világa 2024. június - Szemle

Krisztus világa 2024. június -  Szemle -
Omnes cum Petro ad Jesum per Mariam!
– Mindent Péterrel Jézushoz Mária által – tanácsolta Szent Josemaría Escrivá de Balaguer (1902–1975) az Opus Dei (Isten Műve) alapítója. 1930-ban azért hozta létre e katolikus lelkiségi mozgalmat, hogy a mindennapi munka megszentelése által minden társadalmi osztályon belül előmozdítsa az életszentség keresését és az apostolkodást a világban, anélkül, hogy az embernek meg kellene változtatnia családi állapotát. Június hónapot Jézus Szent Szívének szenteljük. Jézus Szent Szíve főünnepét követi, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve emléknapja. Ezért választottam címnek Szent Josemaría Escrivá fohászát. A megszentelődés az a folyamat, amikor Jézus életét öltjük magunkra. Az életszentség Istenhez való hasonlóság, Krisztus követésében áll, ezért nekünk az ő belső életét kell magunkra öltenünk – ezt jelenti Jézus Szívének tisztelete. (3. oldal)
Örök evangélium – „...Egy vánkoson aludt ” Mk 4,35–41. – Belon Gellért püspök elmélkedése. Viharok támadhatnak az emberiség nagy egészének életében is, és az egyéni életekben is. Ám jöhetnek idők, amikor nemcsak a félénk és gyenge idegzetű emberek, hanem ezeknek az emberi viharoknak a „szakemberei” is megállapítják a végveszélyt. Ekkor sem szabad ijedezni. A félelem ne törje át a hit falát, mert Isten akkor is velünk van, ha alszik – ezt várja el – Jézus. De érdemes Jézus stílusát fölvenni, nehogy kérdezze tőlünk is: De hát hol van a ti hitetek? (4. oldal)
Ferenc pápa üzenete a gyermekek 1. világnapjára – A Szentatya gyermekekhez szóló kedves levele annyira szép és jó, hogy ezt minden családban el kell olvasni és átbeszélni, sőt a nagyszülők is megtehetik. „Kedves Lányok és kedves Fiúk! Mindenkinek címzem ezt az üzenetet, mert fontosak vagytok, és mert együttesen, közel és távol élők, kifejezitek közös vágyunkat a növekedésre és a megújulásra. Nem tudunk növekedni mások nélkül, akiknek szeretetet adhatunk és akiktől szeretetet kaphatunk. Majd rámutat, hogy minden gyeremek öröm a szülőknek, nagyszülőknek, a közösségnek és Jézusnak, akitől sok bátorságot kapunk: ő mindig közel van hozzánk, Lelke előttünk jár és kísér bennünket utunkon. Jézus azt mondja nekünk: „Íme, újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5), hogy boldogok legyünk. Ezt a gondolatot választotta és bontja ki Szenatyánk az ajándékozás, az öröm szerzés, a barátságon át a boldogságig. Ahhoz, hogy igazán boldogok legyetek, imádkozni kell – sokat imádkozni, mindennap, mert az ima közvetlenül összeköt bennünket Istennel, fénnyel és melegséggel tölti meg a szívünket, és segít mindent bizakodóan és derűsen tenni. (5-6.old.)
Boldog Carlo Acutis – Tizenöt évet élt, tele aktivitással, érett hittel, Jézus iránti határtalan szeretettel. Benne találják meg korunk fiataljai a válaszokat, amint azt a nagy érdeklődés tanúsítja, a sok zarándoklat az assisi kegyhelyen lévő sírjánál. Szentéavatásáról már a Szentszék is döntött.
Szent László király Szent László szeretete főként a gyengék és kicsinyek védelmében mutatkozott meg. Ez megszégyenít minket, akik nem látjuk meg közvetlen környezetünkben sem a segítségre szoruló gyengéket és kicsinyeket. A szeretet első igazi cselekvése, hogy meglátja a valóságot. – írja P.Barsi atya.
A római szentmisekánon szentjei (3. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya az apostolok ismertetése után bemutatja a római szentmisekánon vértanúit, akikről megemlékezünk: Szent Linusz, Szent Klétusz, I. Szent Kelemen, I. Szent Sixtusz pápákat és Szent Kornél püspököt. Egyháztörténeti keretbe ágyazva megismerhetjük életüket, működésüket, tiszteletüket. (8-9. oldalon)
240 éve született Kőrösi Csoma Sándor – Virt László cikke. A háromszéki Kőrös faluban született 1784. március 27-én. 15 éves volt, amikor innen Nagyenyedre gyalogolt, hogy tanulhasson. Tanulmányai után máramarosszigeti lelkészséget kínáltak neki. Ő azonban elgyalogolt Göttingába, ahol még három évet tanult. Ekkor 13 nyelven olvasott és írt. 1819-ben hazatért Kvárra, ahonnan nov. 24-én elindult a nagy útra. Zanglában, majd 1837-ben Kalkuttában dolgozott, ekkor 20 nyelven olvasott és írt. Elkészítette a Tibeti-Angol Szótárt. Széchenyi István Naplójának 1825. szeptember 27-i bejegyzésében írta: „Kőrösy az az ember, aki Ázsiában akarja megtalálni a magyarok törzsét.” Halála után (1842.04.11.) ezt írta róla: Egy szegény árva Magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazától alussza itt örök álmát, de él minden jobb magyarnak lelkében.”  (10-11. oldal)
Egy hely az elveszetteknek – Christiab Heidrich írása. Az emberi élet bizonytalan, de mégis reménnyel teli. A 83 éves férfinek szándékában áll elköltözni Münchenből, kialakítani egy helyet az elveszetteknek, akiknek nincs otthonuk. Terveit megvalósította, de nem találta meg saját helyét. Érzi Jézus megszólítását: “Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” (Mk 2,17) Ez ad reményt…
CSIT 2024. aug. 13-17. Gitártábor júl. 30 – aug. 3. között. https://www.facebook.com/psalliteband
Ég és Föld között Istennel – Bakó M. Hajnalka kvíze Keresztelő Szent János-születésétől tiszteletéig.
Derűs oldal – Maffiózó és a napszemüveg: - Miért visel a maffiózó napszeműveget? - ??? – Nehogy fény derüljön az igazságra! Keresztrejvényben egy kedves Mária-ima szövegrész található. A hátsó borítón aktuális vers: Ady Endre, Üzenet egykori iskolámba olvasható.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

2024. 06. 10.

Óvodások zarándoklata 2024.06.15.

Június 15-én, szombaton 11 órakor a csíksomlyói kegytemplomban tartjuk 22 óvodáscsoport zarándoklatát. 



Árpád-ház virága Skóciai Szent Margit

Árpád-ház virága Skóciai Szent Margit. Isten éltesse a Margitokat!

Június 10-én van Skóciai Szent Margit királyné emléknapja. A dánok által meggyilkolt Vasbordájú Edmund angol király egyik ikerfiának, a Magyar-országra menekült Edvárd hercegnek és Szent István leányának, Ágotának legidősebb gyermeke. Ebből a házasságból Mecseknádasdon született Edgár, a későbbi angol király, 1045 körül a mi Margitunk és Krisztina, aki utóbb apáca lett. Születésekor Angliában már véget ért az 50 éves dán uralom, de Margit apja mint trónörökös csak 1057-ben költözött vissza Angliába, s rövidesen meghalt. Margit családjának a normann hódítás utáni trónviszályok idején 1067-ben menekülnie kellett. Magyarországra akartak visszatérni, de hajójuk a skót partoknál viharba került. III. Malcolm skót király fogadta be őket, s 1070-ben feleségül vette Margitot, aki fokozatosan megszelídítette férjét. Ezt a boldog házasságot 8 gyermekkel áldotta meg Isten, hat fiúval és két leánnyal.  Három fia egymást követte a trónon, köztük Szent I. Dávid skót király. Egyik lánya az angol király felesége let és ezáltal Margit az angol királyi háznak ősanyja.
Szent Margit templom Dumfermline
Malcolm közreműködésével és egyházi reformjaival átalakította a skót egyház életét. Országos zsinatot hívott össze, egységesítette a liturgiát, rendezte az egyházi visszásságokat,templomokat építtetett. Különös figyelmet fordított a betegekre és a nyomorgókra. Iskolákat nyitott, megalapozta a skót szövőipart. 
Megalapította Dunfermline apátságot, melynek elöljárója Margit lelki vezetője és később életrajzírója, Theoderich lett. Áldásos tevékenységének főforrása mélységes lelkiélete volt. Margit féléven át súlyos betegségben szenvedett, halálos ágyán vette a hírt, hogy férje és elsőszülött fia 1093. november 12-én az angolok elleni csatában életét vesztette.
Margit azt mondta: Istenem ez is arra szolgál, hogy a te végtelen irgalmasságod által megtisztuljak bűneimtől.” Négy nap múlva 48 évesen meghalt, és Edinburgh mellett, a Malcolm által alapított Szentháromság-templomban temették el. 
Fennmaradt Margit latin nyelvű imakönyve. A nép azonnal szentként kezdte tisztelni, neve máig a legelterjedtebb keresztnév Skóciában. 1249-ben avatták szentté. 
A reformáció idején mindkettőjük földi maradványait Spanyolországba menekítették, az Escorial templomában nyugszanak.

2024. 06. 08.

Hirdetés: 2024. június 9.

1. Ma helyhatósági és EP-i választás, éljünk a lehetőséggel.

Jézus Szíve ájtatosság vasárnap és hétköznap 18:45 órától.

2. Ma családos mise kisgyerekekkel du. 4 órakor.

 3. Kedden Szent Antal nagykilenced 9. keddje, elmélkedés az esti misén.

4. Keresztelői felkészítő pénteken 18 órától a plébánia hittantermében.

5. Június 14-én, pénteken imakilencedünk hetedik alkalma,  melyet Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá avatásáért tartunk. Este ¼7 órától rózsafüzért imádkozunk, vezetik a Mária Légiósok. A szentmise után egy órás szentségimádást tartunk.

6. Június 15-én, szombaton a plébániai imacsoportok találkozója 9 órától 13 óráig a Szent Kereszt templomban. Részletek a plakáton.

Az keresztény óvodások találkozója Csíksomlyón 11 órakor.

7. A bérmálkozók átvhetik a csoportképet a plébánián hétfőtől péntekig 9-től du. 4 óráig.

8. Mijo Barada lelkigyakorlat július 8. és 10. között a Millenniumi templomban. Online regisztráció az online oldalon kötelező.https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdGGBEO1iDqHtEcp7rs7E5-RtFG9fYzY9qHWrfo9detlAouRA/viewform

9. Az elsőáldozók és ministránsok közös kirándulását a Szécsenyi Deszkatemplomhoz június 22-én szombaton tartjuk.

10. Megjelent a gyulafehérvári kispapok lapja, a MégIS 2024 száma. Egy évi kihagyás után ez a szám a papi hivatást járja körül. Azt a sajátos létállapotban testet öltő hivatást, amely egyszerre kegyelem az Istentől és életre szóló küldetés a világba. Az idei lapszám a papnevelő intézet belső életéből, a kispapok megélt és átélt tapasztalataiból szándékozik a sorok között megbúvó módon egy keveset megmutatni a világ számára – írja ajánlásában dr. András István rektor. A 76 színes oldalú lap ára 15 lej. Kapható a ministránsoknál és a sekrestyében.