2024. 06. 15.

Június 15. a találkozók napja

1.) Nagyon fontos volt, hogy az ima- és lelkiségi csoportok találkozzanak. Ferenc pápa éppen június 14-én, csütörtökön a Vatikánban a világi társulatok, egyházi mozgalmak moderátorait fogadta. Beszéde elején a találkozó témájához, a szinodalitáshoz fűzte gondolatait, amit a Szent Kereszt Főplébánia plébánosa köszöntőjében ismertetett.  A spirituális megtérést követően három szinodális erényt kell gyakorolni: 
1.) Isten szerint való gondolkodást - Mit akar Isten tőlem e pillanatban? - ebben segít a Szentlélek. 
2.) Maradjunk nyitottak az újdonságokra - azaz haladjunk együtt Isten népével. Lássunk túl csoportunk, lelkiségünk keretein - vegyük észre Iste működését másokban és a világban. 
3.) Isten szeretetét keressük, ne mások elismerését - ez pedig az alázat gyakorlása. Az alázatos ember értékeli a másikat, elfogadja tanácsait, védi a szeretetközösséget az egyházban. Ha figyelünk e szempontokra, akkor a szinodalitás, a járjunk együtt, újuljunk meg át és átszövi az egyház életét. A találkozót tovább Küsmődi Csongor Ignác tisztelendő úr vezette a Szent Kereszt templomban, besegített Biró Károly id. tisztelendő úr is. A találkozón 60 személy vett részt, akik ima- és lelkiségi csoportokat képviseltek. A bemutatkozás 9:20 perctől kezdődött. Azután agapé következett: kalács, sütemény, kávé, ásványvíz - kötetlen beszélgetések, gyónási alkalom. Közös szentségimádás. 
Bíró tisztelendő12 órától 3 gyermek keresztelését végezte a Millenniumi templomban.
- Az ima- és lelkiségi csoportok közös szentmiséjét 12 órakor a Szent Kereszt templomban Ft. Küsmődi atya mutatta be. Igehirdetése a szentáldozás gyümölcseiről szólt. Akik még időztek utána, ők fotót is készítettek. 

Végül odaszólították a tisztelendőket is...

2.) A Millenniumi templomban 9:30 órától 60 éves véndiák találkozó résztvevői szentmisén vettek részt , melyet Darvas-Kozma József esp.-plébános celebrált. Köszöntötte a megjelenteket, élükön a 95 éves Kömény Pál tanár úrral. 

Az 1964-ben érettségizetteket arra buzdította, hogy gyermekeiknek, unokáiknak, dédunokáiknak mondják el gazdag élettapasztalatukat, azokat az istenélményeket, amelyek megerősítették  a helytállásban, a keresztény hitben és a szülőföld szolgálatában. 


3.) Részt vettünk a 11:00 órakor kezdődött csíksomlyói óvodás zarándoklaton is.
Az Angyalkert - Kis herceg óvodásaink 6 csoportja Szép Kinga óvónő és társai, Kedves Ildikó igazgatóasszony, Darvas-Kozma József plébános vezetésével gyülekeztek a Kegytemplom előtt. Itt találkoztak a Sepsiszentgyörgyről  jött 16 óvodáscsoporttal, pedagógusokkal, nevelők mellett Antal Zoltán és Ferencz Zsolt káplánokkal. 
A templom megtelt APRÓSÁGGAL, élettel, zsongással. A szentmisébe ügyesen bekapcsolódtak a gyerekek. Amikor énekeltek még a padokba is belekapaszkodtak, hogy kiadják magukból az éneket. Zsolt atya rövid története után, az egyetemes könyörgéskor is hallatták hangjukat. Áldozáskor előjöttek ők is áldásért. Kicsik voltak, de tudták, hogyan kell a templomban viselkedni. A szentmise 45 perc alatt vidám énekléssel, a Jól vigyázz, kicsi kéz, mit csinálsz-al zárult. A Szűzanya szobrához is felvonultak egy fejhatásra. A templom előtti téren mézespogácsa, sütemény és mennyei manna várta őket. Utána csoportosan indultak a Kissomlyó hegyén levő Hármashalom oltárhoz, ahol Ferenc pápa 2019. június 1-jén találkozott a kegyszoborral. A mai óvodás zarándoklat volt a kicsik és a szüleik közös pünkösdi búcsúja. A Hármashalom-oltárnál készült csoportkép a kicsi zarándokokkal.

Isten tartsa meg őket! Isten óvja meg óvodáinkat és mindazokat, akik azokat belakják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése