2024. 06. 11.

Krisztus világa 2024. június - Szemle

Krisztus világa 2024. június -  Szemle -
Omnes cum Petro ad Jesum per Mariam!
– Mindent Péterrel Jézushoz Mária által – tanácsolta Szent Josemaría Escrivá de Balaguer (1902–1975) az Opus Dei (Isten Műve) alapítója. 1930-ban azért hozta létre e katolikus lelkiségi mozgalmat, hogy a mindennapi munka megszentelése által minden társadalmi osztályon belül előmozdítsa az életszentség keresését és az apostolkodást a világban, anélkül, hogy az embernek meg kellene változtatnia családi állapotát. Június hónapot Jézus Szent Szívének szenteljük. Jézus Szent Szíve főünnepét követi, a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Szíve emléknapja. Ezért választottam címnek Szent Josemaría Escrivá fohászát. A megszentelődés az a folyamat, amikor Jézus életét öltjük magunkra. Az életszentség Istenhez való hasonlóság, Krisztus követésében áll, ezért nekünk az ő belső életét kell magunkra öltenünk – ezt jelenti Jézus Szívének tisztelete. (3. oldal)
Örök evangélium – „...Egy vánkoson aludt ” Mk 4,35–41. – Belon Gellért püspök elmélkedése. Viharok támadhatnak az emberiség nagy egészének életében is, és az egyéni életekben is. Ám jöhetnek idők, amikor nemcsak a félénk és gyenge idegzetű emberek, hanem ezeknek az emberi viharoknak a „szakemberei” is megállapítják a végveszélyt. Ekkor sem szabad ijedezni. A félelem ne törje át a hit falát, mert Isten akkor is velünk van, ha alszik – ezt várja el – Jézus. De érdemes Jézus stílusát fölvenni, nehogy kérdezze tőlünk is: De hát hol van a ti hitetek? (4. oldal)
Ferenc pápa üzenete a gyermekek 1. világnapjára – A Szentatya gyermekekhez szóló kedves levele annyira szép és jó, hogy ezt minden családban el kell olvasni és átbeszélni, sőt a nagyszülők is megtehetik. „Kedves Lányok és kedves Fiúk! Mindenkinek címzem ezt az üzenetet, mert fontosak vagytok, és mert együttesen, közel és távol élők, kifejezitek közös vágyunkat a növekedésre és a megújulásra. Nem tudunk növekedni mások nélkül, akiknek szeretetet adhatunk és akiktől szeretetet kaphatunk. Majd rámutat, hogy minden gyeremek öröm a szülőknek, nagyszülőknek, a közösségnek és Jézusnak, akitől sok bátorságot kapunk: ő mindig közel van hozzánk, Lelke előttünk jár és kísér bennünket utunkon. Jézus azt mondja nekünk: „Íme, újjáteremtek mindent!” (Jel 21,5), hogy boldogok legyünk. Ezt a gondolatot választotta és bontja ki Szenatyánk az ajándékozás, az öröm szerzés, a barátságon át a boldogságig. Ahhoz, hogy igazán boldogok legyetek, imádkozni kell – sokat imádkozni, mindennap, mert az ima közvetlenül összeköt bennünket Istennel, fénnyel és melegséggel tölti meg a szívünket, és segít mindent bizakodóan és derűsen tenni. (5-6.old.)
Boldog Carlo Acutis – Tizenöt évet élt, tele aktivitással, érett hittel, Jézus iránti határtalan szeretettel. Benne találják meg korunk fiataljai a válaszokat, amint azt a nagy érdeklődés tanúsítja, a sok zarándoklat az assisi kegyhelyen lévő sírjánál. Szentéavatásáról már a Szentszék is döntött.
Szent László király Szent László szeretete főként a gyengék és kicsinyek védelmében mutatkozott meg. Ez megszégyenít minket, akik nem látjuk meg közvetlen környezetünkben sem a segítségre szoruló gyengéket és kicsinyeket. A szeretet első igazi cselekvése, hogy meglátja a valóságot. – írja P.Barsi atya.
A római szentmisekánon szentjei (3. rész) Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya az apostolok ismertetése után bemutatja a római szentmisekánon vértanúit, akikről megemlékezünk: Szent Linusz, Szent Klétusz, I. Szent Kelemen, I. Szent Sixtusz pápákat és Szent Kornél püspököt. Egyháztörténeti keretbe ágyazva megismerhetjük életüket, működésüket, tiszteletüket. (8-9. oldalon)
240 éve született Kőrösi Csoma Sándor – Virt László cikke. A háromszéki Kőrös faluban született 1784. március 27-én. 15 éves volt, amikor innen Nagyenyedre gyalogolt, hogy tanulhasson. Tanulmányai után máramarosszigeti lelkészséget kínáltak neki. Ő azonban elgyalogolt Göttingába, ahol még három évet tanult. Ekkor 13 nyelven olvasott és írt. 1819-ben hazatért Kvárra, ahonnan nov. 24-én elindult a nagy útra. Zanglában, majd 1837-ben Kalkuttában dolgozott, ekkor 20 nyelven olvasott és írt. Elkészítette a Tibeti-Angol Szótárt. Széchenyi István Naplójának 1825. szeptember 27-i bejegyzésében írta: „Kőrösy az az ember, aki Ázsiában akarja megtalálni a magyarok törzsét.” Halála után (1842.04.11.) ezt írta róla: Egy szegény árva Magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak, és végre összeroskadt fáradalmai alatt. Távol a hazától alussza itt örök álmát, de él minden jobb magyarnak lelkében.”  (10-11. oldal)
Egy hely az elveszetteknek – Christiab Heidrich írása. Az emberi élet bizonytalan, de mégis reménnyel teli. A 83 éves férfinek szándékában áll elköltözni Münchenből, kialakítani egy helyet az elveszetteknek, akiknek nincs otthonuk. Terveit megvalósította, de nem találta meg saját helyét. Érzi Jézus megszólítását: “Nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem hogy a bűnösöket.” (Mk 2,17) Ez ad reményt…
CSIT 2024. aug. 13-17. Gitártábor júl. 30 – aug. 3. között. https://www.facebook.com/psalliteband
Ég és Föld között Istennel – Bakó M. Hajnalka kvíze Keresztelő Szent János-születésétől tiszteletéig.
Derűs oldal – Maffiózó és a napszemüveg: - Miért visel a maffiózó napszeműveget? - ??? – Nehogy fény derüljön az igazságra! Keresztrejvényben egy kedves Mária-ima szövegrész található. A hátsó borítón aktuális vers: Ady Endre, Üzenet egykori iskolámba olvasható.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése