2019. 09. 07.

Hivatásod a te kereszted


V. Alfonz portugál király leányának, a szép és jóságos Johannának kezére többen is pályáztak. Így XI. Lajos francia király fia, továbbá Miksa osztrák főherceg, a későbbi császár és III. Richárd angol király. Atyja értésére adta, nagyon szeretné, ha a három uralkodó valamelyikének nyújtaná a kezét. De Johanna másra vágyott. Egyik nap jó alkalomra várt és így szólt atyjához: „Atyám, tudom, lehetnék császárné, királyné. De ma lelkem eléállítottam kérőimet s megkérdeztem  őket egymásután: »Vajjon sohasem fogod szívem megszomorítani?« S mintha mind azt válaszolták volna: »Az életben nem, de életed utolsó órájában igen, akkor hullani fognak könnyeink.« Ekkor megjelent előttem egy negyedik kérő, aki nincs az eddigi kérők névsorában feljegyezve. Azt mondta nekem: „Hercegnő, válassz okosan. Kezemet nyújtom neked én is, akinek szintén van birodalmam és koronám; én vagyok az egyetlen, aki sohasem halok meg és aki a halálban sem hagy el téged.” – Most atyai szeretetedre kérlek, mondd meg leányodnak, kit válasszak!” Erre Alfonz megindultan ölelte keblére leányát s így szólt: „Johanna, drága gyermekem, válaszd az örök királyt!” És a hercegnő a domonkosrendi apácák kolostorába lépett, mint Árpád-házi Szent Margit. 
Életünk alakulását éppen úgy meg kell tervezni és végbevinni, mint egy építkezést vagy mint egy háborút – ezt tanítja Jézus. (Lk 14,25-33) De amint az építkezéshez megfelelő anyagiak, a háborúhoz kellő katonaság szűkséges, és ezek hiányában jobb el sem kezdeni a dolgot, így vagyunk az emberi kapcsolatainkkal is. Mindenütt a teljes odaadás szükséges. A mennyei lakomára Isten mindenkit meghív, az útszéli koldust is, de a belépés teljes elszántságot kíván. Ha a rokoni kapcsolatok, vagy saját földi érdeke akadályt jelentene valaki számára a Krisztus-követésben, még azokat is háttérbe kell szorítani Krisztus szeretete miatt. Ezt a tornyot meg kell építeni, az üdvösségünket el kell érni, erre vagyunk rendelve. E nélkül boldogok nem lehetünk. De számot kell vetnünk azzal, hogy minden erőnket igénybe kell vennünk ennek a célnak elérésére. Ezt a harcot meg kell vívnunk, sőt a győzelem is biztos, csak minden elérhető eszközt fel kell használnunk. Isten ezért adta szívünkbe a bölcsesség Lelkét: „Csak így tanulták meg az emberek, mi kedves a szemedben.” (Bölcs 9, 13-19) 
Az igazi bölcsesség annak felismerése, hogy Krisztusért érdemes mindent feláldozni, és csak vele lehet az élet értelmét megtalálni. De ezt csak a mindent odaadni kész lelkület valósíthatja meg. (Filem 9b-10. 12-17) Ilyen Krisztus egyháza, kiállt a világtörténelem elé a kereszt „oktalanságával és botrányával”, és küzdelemben áll a bűnnel, a rosszal s az emberi gyengeségekkel. És vállaja a megbélyegzéseket, mintsem szolgáit a konkoly írtására engedje.

„Aki nem veszi vállára keresztjét és nem követ ...” Lk 14,27.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése