2019. 09. 28.

Mi Európa elöregedésének az oka?


Ferenc szentatya szeptember 14-én Afrikából hazatérőben tartott sajtóértekezleten mondta: Afrika egy fiatal földrész, fiatal az élete. Ha összehasonlítjuk Európával, az anya-Európa mintegy „nagymama-Európává” vált, megöregedett; Európában rendkívül súlyos demográfiai telet élünk. Olvastam – nem tudom, melyik országban, de ez azon ország kormányának hivatalos statisztikája –, hogy 2050-ben, abban az országban, több nyugdíjas lesz, mint dolgozó. Ez tragikus! 
Mi Európa elöregedésének az oka? Azt hiszem – ez a személyes véleményem –, hogy a jólét áll a gyökerénél. A jóléthez való ragaszkodás. „A lényeg, hogy érezzük jól magunkat, nem vállalok gyerekeket, mert villát akarok venni, utazni akarok, ezt akarok, azt akarok… Jól elvagyok így, egy gyerek mindig kockázatot jelent, sosem tudhatod…” Jólét és nyugalom, de olyan jólét, amely elöregít. Ezzel szemben Afrika tele van élettel. Afrikában találkoztam egy mozdulattal, amelyet a Fülöp-szigeteken és a kolumbiai Cartagenában is láttam. Az emberek magasba emelik gyermekeiket, felmutatják gyermekeiket: „Ez az én kincsem, ez az én győzelmem.” A büszkeség! A szegények kincse a gyermek. De a gyermek a hazának, az országnak is a kincse...
Szentírás vasárnapja van. Ma a Szentírás az élvezetekre beállított élet következményeire hívja fel a figyelmünket. Ámosz próféta kemény szavakkal bírálja a gazdagok elpuhult, kényelmes életét, akik esznek, isznak, énekelnek, és nem érdekli őket pusztulásba rohanó hazájuk. (Ám 6,1a. 4-7) Az erkölcsi hanyatlás következménye lesz a társadalmi és politikai összeomlás, számkivetés. Jelen jóléti világunk nem sokat tanult az elődök hibáiból. A mai bajok gyökere is a pénz utáni sóvárgás. (1Tim 6,11-16) A földi élvezetekbe zárt élet önmagában véve a hit megtagadását, gonoszságot jelent, aminek következménye a mások szükségletei iránti közöny. Ez az életmód pusztulást jelent, erről szól Jézus példabeszéde. (Lk 19,19-31) 
A gazdag ember bűne, hogy ragaszkodik megszerzett kényelméhez és a jóléthez. De ez annyira beszűkíti lelkét, hogy megjelenik benne az Isten és a testvér iránti közömbösség. Napjainkban így vagy másképp, de megismétlődik a dúsgazdag és szegény Lázár jelenete: a javak egyenlőtlen elosztása. 

A túláradó bőség az egyik és a halálos nyomor a másik oldalon. Mindez azért van, mert mellőzik Isten törvényét! 
Jézus tanításában kiemeli, hogy az érdemszerzés a halálunk pillanatában befejeződik. Aki hisz Istenben az a örök életben fogja megkapni jutalmát. De aki úgy élte az életét, mintha Isten nem is létezne, és a földi dolgokhoz kötötte magát, az örökre el lesz választva tőle. Jézus élesen és nagy erővel jellemzi a másvilági állapotok ellentétét, a jutalmat és a bűntetést. Mi pedig szeretettel törekedjünk az örök élet javait megszerezni.

„Jézus Krisztus szegénnyé lett értetek, hogy általa gazdaggá legyetek.” 2Kor 8,9.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése