2019. 12. 07.

Légy hiteles ember!


Nagy akart lenni Zinovjev, aki a mai Ukrajna területén született. A kispolgári zsidó család 16 éves fia a baloldaliak körében kezdte tevékenységét, majd bolsevik lett. Kétszer is nevet változtatott. Lenin, Trockij, Kamenyev, Gorkij, Sztálin, Szmirnov bizalmi embere, aki több vezető politikust is eltett lábalól. Sztálin 1935 elején lecsukatta őt is. A börtönből küldött levelében megírta Sztálinnak, hogy „kész vagyok bármit bevallani”. Arra gondolt, hogy a pártba vissza a tárgyalótermen keresztül vezet az út. 1936 augusztus elején ő lett a fővádlott, és  25-én éjszaka kivitték egy moszkvai temetőbe, megásatták vele a sírját. A sír szélén állva belekezdett a zsidók hajnali imájába – Smá Jiszraél, Adonáj Elohénu, Adonáj echád! = Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egyetlenegy!”és agyonlőtték. Hiteltelen ember volt, mert földi pozícióért „bármire” képes volt.

Szükségünk van a hiteles emberekre életünkben: az Egyház, a társadalom életében. Olyan emberekre, akik reményt adnak, olyan emberekre, akik hitelesen képviselik Krisztus ügyét, és az igazságos társadalom ügyét. Szükségünk van elhivatottságot érző emberekre, akiknek fontos a közösség szolgálata, akik valamely tevékenységet hivatásként folytatnak. Nemcsak papokra, tanítókra, orvosokra gondolok, hanem édesanyákra, édesapákra, munkásokra is. Milyen kár, hogy a változás utáni években magánüggyé váltak a dolgok – mondja egy bencés atya. Megszünt a közösségi tudatunk, ahogy eltüntek a hivatások és csak „munkák” lettek, megjelent a „magánélet” is. Nyolc órában végzem a munkám, és a többi magánélet, magánügy. Milyen nagy szükség volna egy Keresztelő Szent Jánosra ma is, aki hitelesen lép fel kortársai előtt, aki az igazságot mondja, mert ő az Isten előtti felelősségét tekinti. (Mt 3,1-12) Ki is megy hozzá egész Jeruzsálem, és kemény, de igaz beszédet hallanak. Ők is érezték, hogy valami nincs rendben az életükkel, és a Keresztelő rávilágít: gyümölcstelen az életetek, mert a törvény betűjét nézitek és elfelejtettétek az igében jelen lévő Lelket, az igét adó Istent. Pedig jön, sőt itt van a Dávid-ivadék, rajta Isten Lelkének hét ajándéka nyugszik. (Iz 11,1-10) Itt van az Egyház! 

Ferenc pápa csíksomlyói látogatása előtt néztük meg Egy hiteles ember című svájci-amerikai dokumentumfilmet, amely Ferenc pápa főszereplésével készült. A film a jelenkor emberét foglalkoztató kérdésekre ad őszinte és komoly válaszokat. Sok kérdés foglalkoztat, mert sok szenvedély, rendetlen érzés vert tanyát bennünk, de ha befogadjuk a közelgő Messiást, akkor a sokféle vágyainkat békében oldja fel. Először magunk éljünk úgy, ahogyan elvárjuk a másiktól, és utána szóljunk a másik jobbítására. (Róm 15,4-9) Ha így teszünk, akkor boldogok és hitelesek leszünk.

„Készítsétek elő az Úr útját!” Mt 3,1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése