2019. 12. 31.

Óévi hálaadás és beszámoló 2019. évről


Ballag már az esztendő,
Vissza-visszanézve,
Nyomában az öccse jő,
Vígan fütyörészve.

Beéri az öreget
S válláról a terhet
Legényesen leveszi,
Pedig még csak gyermek.

Lépegetnek szótlanul
S mikor éjfél eljő,
Férfiasan kezet fog
Múlttal a jövendő.
       
Krisztusban Kedves Testvéreim!
Az óév estéjén, Kányádi Sándor Ballag már versével jöttem át a Szent Kereszt templomból a Millenniumi templomba, hogy hálát adjunk a 2019. évben Istentől kapott jótéteményekért.  

A múlt és a jövő mezsgyéjéhez közeledve, hálaadó szándékkal lezárjuk a múltat, és egy új évet kezdünk. Ilyenkor kimondott és átgondolt kérdéseink a jövő felé irányítják tekintetünket, vajon mit tartogat számunkra a Jóisten az új évben? Mit kíván tőlünk? Mi az ő akarata? És gondolataink elkezdik fürkészni a jövőt. 

Addig is amíg van néhány óra ebből az évből, el kell mondjam azt is, hogy Istennek van terve a múltunkkal is. Istennek sokféle szándéka, terve és akarata van a múltunkra vonatkozóan is. Isten szándékát mi nem csak előfelé, hanem visszafelé is kutatjuk. Ahogy Jézus nemzetségtábláját Máté evangélista Ábrahámtól vázolja fel Jézusig (Mt 1,1-16),  addig Lukács evangélista Jézustól Ádámig vezeti vissza (Lk 3,23-38). Ezért megkérdezhetjük: Istenem, mi a szándékod a múltammal, az eltelt évvel? Hogy tudod beépíteni a Te megváltó művedbe azt, ami már megtörtént?

Egy biztos, hogy ami eltelt, a múltunk lezárodik. De van egy lehetőségünk, szabadságunk, éspedig az, hogy a múltunk részleteit a maga helyére tudjuk tenni. A múltunk megtanít arra, hogy az életünk maradandó, hogy amit az életben teszünk és ahogyan egymás felé fordulunk, annak óriási jelentősége van. És mindent átadhatunk a Jóistennek, ahogy Szent Pió atya estiimája végén tette: „Ó, Uram! Múltamat irgalmadba, jelenemet szeretetedbe, jövőmet gondviselésedbe ajánlom.”
Isten a mi plébániánk eseményeit is felírta az életkönyvében, és mielőtt egyházközségünk 2019. évi leltárát átadnám az Óévnek, előbb a kedves hívekkel ismertetem az egyházközség ez évi életét. Szólok a leki és szellemi tevékenységekről, oktatásról és előadásokról, rendezvényekről és apostolkodásról, valamint számokban megragadható eseményekről és adatokról: születések, keresztelők, esküvők, temetések, szentáldozások számáról és az egyházközség gazdálkodásáról.

I. A lelkiek, szellemiek terén:
1. Hétköznap 4 mise, vasárnap 11 szentmise kegyelméből táplálkoztunk. Minden hónap elsőpéntekén meglátogattuk betegeinket. A hó első vasárnapján szentségimádást tartottunk, akár csak Krisztus Király ünnepén, szeptember 14-én pedig megtartottuk a főegyházmegyei örökös szentségimádást.
A diákok részére a plébániai hittanórákat október elejétől, ministránsképzőt is folyamatosan végeztük.
2. Házszenteléskor, január 2-6 között meglátogattunk 3177 családot, és a Tavasz utcában 50 családot, és együtt imádkoztunk híveinkkel. Köszönjük híveink imádságos, fegyelmezett magatartását és adományait.
3. Január 11-én, amikor a vatikáni sajtóiroda közzétette, hogy Szentatyánk Ferenc pápa június 1-jén Csíksomlyóra látogat, öröm töltötte el szívünket. Azóta imádkoztunk és dolgoztunk, hogy Ferenc szentatyánk jövetele áldásos legyen.
4. Január 21-27 között ökumenikus imahetet tartottunk a keresztények egységéért:      „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…” (MTörv/5Móz 16,18-20) mottóval. Ezuton is köszönöm, hogy komolyan bekapcsolódtak az imahétbe.
5. Február 11-én, Lourdes-i Boldogasszony ünnepén, a Betegek Világnapján, az esti szentmisén kiszolgáltattuk a betegek szentségét a járóbeteg és idős híveinknek.
6. Február 12-én és április 28-án az elsőáldozók szüleinek megtartottuk a szülői értekezletet. E napon megemlékeztünk Isten Szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évfordulójáról.
7. Február 17-én gyűjjtést rendeztünk a leégett sepsibükszádi plébánia javára, 8500 lej gyűlt és kiegészítettük 10.000 lejre.
8. Február 24 és 27 között híveink feliratkoztatak a pápalátogatásra, a plébániánk honlapján megtették.
9. Nagyböjt vasárnapjain, szerdáin és péntekein keresztúti ájtatosságot végeztünk.
10. Március 9-én a csíkszeredai Nőszövetségekkel közösen ünnepélyesen megtartottuk a Nőszövetségek Világnapját a Millenniumi templomban.  
11. Március 19-én, Szent József ünnepén a püspöki kápolna búcsúját ültük meg. Július 27-én Szécsenyben a Szent Kinga búcsút, szeptember 14-én a Szent Kereszt búcsút és október 13-án a Millenniumi templom búcsúját ünnepeltük.
12. Megszerveztük és lehetőséget adtunk az iskolások húsvéti gyónására április 15-17-én, valamint a karácsonyi gyónásra december 16-19-én. Kb. 1500-1500 diák gyónt és járult szentáldozáshoz.
13.  Március 25-én a Mária Légió csíki curiája évi fogadalomújítását tartotta.
14. Húsvétra háromnapos lelkigyakorlattal készültünk, melyet P. Györfi Szabolcs márianosztrai pálos atya vezetett.
15. Április 13-án megemlékeztünk dr. Jakubinyi György érsek úr pappá szentelésének 50. évfordulójáról, azelőtt március 1-jén Msgr. Tamás József püspökké szentelésének 22. évfordulójáról.
16. A nagyheti szertartások keretén belül, megtartottuk a nagycsütörtöki lábmosás szertartását.
17. Virágvasárnap, Húsvét vigíliáján és Szent Kinga búcsún körmenettel tettünk tanúságot hitünkről. Húsvétvasárnapján reggel 8 órakor megtartottuk az ünnepélyes ételszentelést. Köszönöm, hogy a katona nemzethez méltóan álltak fel, imádkoztak és énekeltek.

18. Megtartottuk a hagyományos Szent Antal és Szent Rita kilencedet. A Szociális testvérekkel közösen május 11-én, Boldog Salkaházi Sára testvérre emlékeztünk.
19.  Megtartottuk a májusi, a júniusi és az októberi ájtatosságokat.
20. Május 5-én és 18-án 133 (54+79) kisdiák először járult szentáldozáshoz.

21. A pápalátogatásra plébániánkról 5000 személy jelentkezett be. Május 26-tól 31-ig 4700 belépőjegyet vettek át a regisztráltak, a többi jegyet kiosztottuk annak, aki kérte.
22. Május 24-én az elsőáldozók két csoportjával közösen 2 hársfát ültettünk a Millenniumi-templomtéren Ferenc pápa látogatásának emlékére. Résztvettünk az iskolai évzáró ünnepségeken. Emlékjel állításokon.
23. Május 30-án a Millenniumi-templomtéren fogadtuk a Debreceni Virágkarnevál készítette Szent Koronát és Szent László legendát ábrázoló virágkompoziciót, és Somogyvárról hozott Szent László ereklyét. Szent István, Szent László és az ereklyetartó molinóképeit helyeztük el a Szent Kereszt templom tornyának oldalán. Május 31-én fogadtuk Prof. dr. Kásler Miklós EMMI miniszterét, aki meglátogatta plébániánkat, megtekintette templomainkat és a kiállítást, amely Pünkösdhétfőig volt látható.
24. Pünkösd szombatján fogadtuk a Nagyboldogasszony Zarándokvonat zarándokait és részt vettünk a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Pünkösd napján az évi bérmálás keretében 59 személy bérmálkozott.
25.  Pünkösdhétfőn a Ferenc pápa elrendelte Szűz Mária az Egyház anyja emléknapot megtartottunk.
26. Június 24-26-án, “Járjunk együtt” ministráns fiúk-lányok három napos táborát tartottuk Hargitafürdőn. Körutra is mentünk Csíkszentdomokos-Békási-szoros, Zetelaki Víztározó és Hargitafürdő útszakaszon.
27. Augusztus 1-jével két segédlelkészünk új beosztást kapott érsek atyánktól. Helyükbe T. Farkas Zsombor gelencei káplánt helyezte ide, a második segédlelkész T. Mihály András római tanulmányát befejezve, 2020 februárjában érkezik. Addig is megkértem Ft. Csedő István ny. tekerőpataki plébánost, hogy segítsen a lelkipásztori teendők végzésében.
28. Augusztus 27-én reggel az egykori csíkszeredai plébánosokért és papokért, szerzetesekért végeztünk szentmisét, mert ekkor volt  Ft. Antal József főesperes-plébános halálának 25. évfordulója.
29. Szeptember 9-én iskolai Veni Sancte-kon vettünk részt.
30. Szentírás vasárnapján közös Szentírás olvasást tartottunk a Millenniumi templomban.
31. Október 2-án megkezdtük a plébániai hitoktatást: kedden, csütörtökön és pénteken.
32. Október 7-én, Rózsafüzér Királynőjének ünnepén egy világméretű rózsafüzér imádkozásba kapcsolódtunk délután 4 órakor. Ezen felhíváshoz csatlakozik a Mária Rádió Világcsaládja is.
33. Október 18-án 10 órakor „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezéshez csatlakoztunk, és több iskola 250 diákjával közösen imádkoztunk a békéért és az egységért. 160 gyermeknek nem volt rózsafüzére és megajándékoztuk őket.
34. Október 19-én az Élő rózsafüzért városunkért” zarándoklathoz is kapcsolódtunk, egyben ráhangolódás is volt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, melyet 2020. szept. 13-20 között tartanak.
35. November 1-jén, Mindenszentek napján du. 3 órakor vecsernyét tartottunk a Róm. Kat. temetőben. Másnap Halottak napján szentmiséket ajánlottuk fel halottainkért.
36. Külön köszönöm a kórházi pasztorációban tevékenykedő két lelkipásztori asszisztensünknek, Zelma testvérnek és Csilla nővérnek a munkájukért.
37. Az adventi roráté misék felemelőek és léleképítők voltak. Zsúfolásig megteltek templomaink. Szentségekhez járultak felnőttek és fiatalok, ezért karácsonyunkat békés, meghitt lelkületben töltöttük.

A felnőttek oktatása:
38. Az év minden péntekén téli időszámítás szerint délután 5 órakor, nyáron pedig 6 órakor keresztelői felkészítőt tartottunk.
39. A házasságra jelentkezett pároknak az év folyamán három alkalommal nyolc-nyolc hetes jegyeskurzust tartottunk. Ezenkívül jegyesoktatást tartottunk szóban és elektronikus módon.
40. Májusban a felnőtt bérmálkozókkal, a bérmálkozók szüleivel, bérmaszülőkkel tartottunk közös előkészületet.
41. A lelkiségek találkozója hétfő estétől szombat délelőttig heti rendszerességgel történik, akár csak a keddtől péntekig az esti szentségimádás. Ezt külön is köszönöm.
42. A Márton Áron Teológiai Képző új évfolyama indult, ott is előadást tartunk.
43. November 28-án az elsőáldozásra készülő gyerekek szüleivel értekezletet tartottunk a Millennium templomban.
44. A szentmiséknél bevezetőt mondtunk, a vasárnapi igehirdetéskor, a szentségek és szentelmények kiszolgáltatásánál homilíát mondtunk.

Előadások, rendezvények, bemutatók, koncertek:
45. Február 12-én és április 29-én az elsőáldozó gyerekek szüleivel tartottunk szülőértekezletet.
46. Április 6-án a Mercurium trió zenés áhítatában: Pergolesi, Stabat Mater művét adta elő.
47. Július 30-án és 31-én az esti szentmisék után, Prof. dr. Lányi Béla SVD verbita missziós testvér, a Fülöp-szigeti Cebu város egyetemi professzora vetített előadást tartott „Délkelet-Ázsia új álmai” címmel.
48. Augusztus 26 és 28 között, hétfőtől szerdáig Csíksomlyón tartottuk az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek Egyesülete éves konferenciáját, melynek házigazdája plébániánk Szent Kinga Nőszövetség-Oltáregylete volt.
49. November 26-án az esti szentmise után In memoriam Kájoni koncert, előadta a Role zenekar.
50. December 5-én megérkezett a Mikulás.
51. December 15-én a szentmise után a Millenniumi templomban a Nagy István Művészeti Líceum diákjai énekeltek és orgonán játszottak.
52. Ugyan e nap, 16 órakor a Gyermekek Háza “Serke” táncosai, szólistái, furulyásai, valamint szüleik kántáltak Ádám Kati és Rebeka vezetésével a Szent Kereszt templomban.
53. Szenteste pedig a hittanos-ministráns gyerekek két csoportja három alkalommal adták elő a Betlehemest.
54. December 27-én, pénteken az esti szentmise után a Psallite csoport karácsonyi koncertjét tartotta a Szent Kereszt templomban.

Nemzeti és kulturális események:
55. Március 15-én Nemzeti Ünnepünk rendezvényein vettünk részt.
56. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében július 7-én a „Jer, örvendezzünk az Úristennek” című koncertre került sor a Kájoni Consort baróti régizene együttes és meghívottai, Györfi Erzsébet, Lőrinczi György és templomunk kántora, Bakos-Mihály Károly előadásában.
57. Július 11-én az esti szentmise után, az altemplom Mailáth-termében, Tóth-Vajna Zsombor magyarországi előadóművész klavichordon koncertjét, melynek címe: Az ifjú Bach kottáskönyve, kétszer kellett előadnia oly sokan voltak az érdeklődők. Július 14-én, a fesztivál utolsó napján a kolozsvári születésű Csengeri-Kostyák Zsuzsa orgonakoncertje volt, melynek címe Barangolás kora barokkban Olaszországtól Észak-Németországig.
58. Augusztus 20-án Nemzeti ünnepünkön szentmisét végzett Ft. Csóka János pálos tartományfőnök, utána ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra kerül sor a Szent István domborműnél.
59. Augusztus 24-25-én részt vettünk Csíkszentdomokoson a VIII. Márton Áron-megemlékező konferencián.
60. Szeptember 15-én támogatói aláírást tartottunk Kelemen Hunor államfő-jelölésére.
61. Október 6-án az aradi vértanúkra, 23-án az 1956-os magyar forradalom áldozataira emlékeztünk.
62. Október 28-án bemutattuk “Márton Áron a mi “szent” püspökünk –Napló egy csodáról” című könyvet, melyen jelen volt Ft. Mihai Zoltán atya is, aki 2009. szept. 27-én súlyos balesetet szenvedett és Márton Áron püspök közbenjárására életben maradt és meggyógyult. A 184 oldalas, kemény kötésű könyvet felterjesztettük a Főegyházmegyei Hatósághoz, az Isten Szolgája Márton Áron püspök boldoggá avatási eljárásával megbízott posztulátornak. A könyvet 1000 példányban adtuk ki és elfogyott. Ha igény lesz rá, akkor újra nyomtatjuk.
63. November 20-án a Héttorony Fesztivál záró gála alkalmából az Országépítő Kós Károly Egyesülete építészeti kiállításával kezdődött és a Szent Efrém Férfikar műsorával, melyet dr. Bubnó Tamás professzor vezényelt, folytatódott.
64. December 7-8-án, szombaton és vasárnap megtartottuk a XVIII. Csángó Nap Csíkszeredában rendezvényt. Szombaton 15 órakor HR Megyei Tanácsa, Amfiteátrum termében ünnepélyes megnyító és előadások voltak. Vasárnap 11 órakor A moldvai csángókért szól a harang, ünnepi mise. Közreműködtek a Pusztinai Asszonyok és a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai. Ez utóbbiakat támogattuk.
A sajtóapostolság terén:
65. Az Egyházközségi Apostol hetilapot 2200-3000 példányban jelentetjük meg.
Az Egyházközségi Apostol a Szent Kereszt Főplébánia hetilapja 2004. október 17-én indult második útjára. Azóta 15 év telt el, ezért az október 13-i Egyházközségi Apostolt ünnepi számnak szántuk. A kedves hívek láthatták benne az 1948. Vízkeresztjén megjelent első lapszámot és a Világosság rózsafüzérét is. Lapunk munkatársainak vallallomását is olvashatták. A gyerekeknek újra indítottuk a Kérdések rovatot.
66. Krisztus Világa katolikus családok folyóirata, amit szerkesztünk, kiadunk és Erdély szerte terjesztjük 3500 példányban. Ez az egyetlen székelyföldi katolikus havilap, amely megérte a 10 évfolyamot. Teljesen önkéntes alapon dolgozunk, valami szépet akarunk tenni Istenért és önökért.
67. A Mária Rádiót támogatjuk és önkéntes alapon hetente beszolgálunk.
68. A hazai és külföldi magyar katolikus kiadványokat az igények szerint terjesztettük. Szeretném, ha minél több emberhez eljutnának a katolikus sajtótermékek. Többet is tehetnénk a sajtóterjesztés terén.

Az óév az alábbi adatokat is viszi Főplébániánkról:
69. Megkeresztelkedett 150. Fiú: 73, ebből legitim 44. illeg. 29.;
Lány: 72, Leg. 53., illeg. 19. Összesen törvényes = 97, ttelen = 53.,
1 éven aluli= 129, 1-7 év közötti = 15, és 7 éven felül 6.
70. Elsőáldozó lett 133 gyermek május 5-én és 19-án.
71. Bérmálkozott ebben az évente 59 személy =  33 fiú/férfi és  26 lány/nő bérmálkozott.
72. Házasságot kötött 58 pár = rk+rk=44; vegyes 14; kat+ref=11; kat+gr.kel.=3.
73. Elhalálozott 123 (2 hajléktalan) = Férfi 68, Ellátva 39, Eltatlan 29; Nő 55. Ellátva 36, Eltatlan 18. Ártatlan 1.
Ellátva összesen 74, ellátatlan 47. Összesen: 123.
74. Visszatért a katolikus egyházba: 2 férfi.
75. Szentáldozások száma. 201.000. Szent Kereszt templom: 180.500, Szent József kápolnában 20.500.
Mindezért Istennek legyen hála.
Az építendő Bölcsőde-Napközi látványterve, 120 gyermek részére - A gyermek a jövő!
II. Az anyagiak terén:
(Az egyházi hozzájárulás a tiszta jövedelem 1%-a, vagy 18 év fölött: személyenkét nem kevesebb mint 60 lej kellene legyen.)
76. Plébánia bevételei: egyházi hozzájárulás, persely, bérekből, házszentelés, szponzor adományból, egyházi szolgáltatásokból, a hívek felajánlásából, APIA-s támogatásból, és az adók 2%-ból tevődik össze. Összesen:___________lej.
Segítő Mária Róm. Kat. Gimnázium Bentlakása
77. Segítő Mária  Róm. Kat. Gimnázium Bentlakásának javítására  kapott támogatások:
- a Megyei Önkormányzat 420.000 lejt adott a Segítő Mária Gimnázium Bentlakás villamoshálozatának cseréjére;
- a Városi Önkormányzat 45000 és 60000 lej támogatása a Bentlakás bútorzatának cseréjére, valamint a terasz és lépcső javítására;
- az érsekség az önrészt biztosította.

78. Kiadások:
1.  A Gyulafehérvári Központ fenntartására, az iskola alap, a teológia és a szórvány támogatására 9000 hívő után befizettük a 6 lej összeget az év elején: 54.000 lejt.
2. A főegyházmegyei gyűjtéseket megtartottuk a Katolikus Magyar Bibliatársulat; a Missziók; a Szent Erzsébet Caritas-gyűjtés; a Családpasztorációs Központ; az Ifjúsági Főlelkészség részére, a Szentsír persely; a Katolikus média részére; Péter fillérek; a sepsibükszádi plébánia megsegítése; Csángó Napra, szegény családok megsegítésére, műtétre szoruló betegek támogatására és gyógyszer vásárlásra, valamint a Hargitafürdői Plébánia segélyezésére. Összesen: 138.238 lej.
3. Nagyobb kiadások a Csipak-ház renoválása: _______ lej. Hargitafürdőn a Szent István-ház kazán cseréje. Az Egyházközségi Apostol nyomdai költségére.
79. Beruházások: - A Márton Áron Kulturális Központ munkálataira kifizettünk: 2.868.531,44 lejt. (Magyar Kormány)
- A Segítő Mária Bentlakás átalakítására, tüzoltósági előírások teljesítésére és a bútorzatra költöttünk 775.836,60 lejt (a különbözet a magyar kormány támogatása).
- Bölcsőde-napközi építésének összegéből cask a dokumentum elkészítésére, előzetes engedélyek beszerzésére költöttünk: 22.650,81 lejt. Minden előzetes jóváhagyás megvan, és a Tervet leadtuk az Önkormányzathoz az építési engedély kiadására.
Felépült a Márton Áron Kulturális Központ - elkészítése folyamatban
A beruházási kiadásokat csak is pályázati támogatásból tudjuk fedezni.
Örvendetes, hogy mindig számíthatunk Isten kegyelmére és egymás jóindulatára.
A hargitafürdői Szent István templomot, plébániát és a velejáró 8000 nm területet - a FH 2013-ban kelt szerződése értelmében - a Magyar Pálos Rendre telekeltettük, azzal a kitétellel, ha megszűnik tevékenységük Hargitafürdőn, akkor mindezeket visszajegyeztetik a csíkszeredai Szent Kereszt plébánia nevére. A Szent István Házat eladjuk, hogy a MÁKK-ot tudjuk befejezni.
Ismételten köszönöm a kedves hívek hitvalló helytállását, és az évfolyamán nyújtott mindennemű segítségét. Köszönöm Főpásztorunk erkölcsi támogatását, a segédpüspök úr szolgálatát, a Megyei és a Városi Önkormányzat anyagi segítségét, a piarista és pálos atyák szolgálatát, a munkatársaim fáradozását, a nyugdíjas lelkipásztorok időközi segítségét, a Gaudete kórus éneklését, a Nőszövetség-Oltáregylet heti áldozatos munkáját, az imádkozó családok és lelkiségi csoportok, hittanosok-ministránsok helytállását, és minden támogató és jóakaratú ember készségét.
Isten után továbbra is számítok mindenki részvételére, a hátrálékos hívekre is, hogy a fent említett feladatokat közösen és gyümölcsözően tudjuk jó végre vinni családjainkért, egyházközségünkért és városunkért.
Építendő Bölcsőde-Napközi 120 gyermek részére - mert nekünk a gyermek a jövő!
Minden, amit megtettünk legyen Isten dicsőségére és a lelkek üdvösségére.
Híveimnek és minden kedves Olvasónak békés, boldog új esztendőt adjon a mennybéli Úr!

Csíkszereda, 2019. december 31-én.

dr. Darvas-Kozma József pápai káplán, esp.-plébános

1 megjegyzés: