2020. 11. 11.

Krisztus világa 2020. november, Szemle

Vigyázunk egymásra… A világ most a pandémia második hullámáról beszél, amely sok embert fertőz meg több kontinensen, világszerte. Már több tízmillió ember betegedett meg, és százezrek hunytak el.  

November Mindenszentek ünnepével kezdődött és a Halottak napjával folytatódott. A média hírei figyelmünket óránként a betegségre és a halálra terelik, egyházunk pedig mindkettőnek életünkbe való beillesztésére tanít.

A vírusos betegség október 6-án engem is elért. Nem tettem fel kérdéseket Istennek, hogy miért éppen engem ért, mert ember vagyok. A betegség oka többnyire Isten titka. Hiába kutatjuk, nem tudjuk kitalálni. Amit Isten megenged, azzal javunkat is akarja. Október 17-én, szombaton élet-halál között voltam a kórházban. Az ágy szélén ülve az őrangyalomhoz imádkoztam, amikor hátulról mennyei fény világította meg előttem a földet. Az angyal megmondta, hogy mit kell csinálnom. Felsorolta feladataimat és mindazok nevét, akik nekem segíteni fognak. Szavát követtem és segítséget kértem. Ezután a Gondviselés útja következett.  

Kedves Olvasó! Súlyos betegségemben a gyógyító Jézussal, sok jóakaratú emberrel, orvossal, ápolóval és beteggel találkoztam. Megköszönöm a hívek szeretetét, segítőkészségét, a sok-sok imát, szentmise-felajánlást, a szentségimádást, a gyerekrajzokat, amiket a kórházba küldtek. Isten fizesse! Lábadozásomat, imáimat és e cikk megírását is a betegek gyógyulásáért, és az elhunytak örök üdvösségéért ajánlom fel (vö. Kol 1,24). Vigyázzunk egymásra! Írja a főszerkesztő.

Mikor jön a tolvaj…” Belon Gellért püspök elmélkedése adventure. A tolvaj igyekszik észrevétlenségben dolgozni. Isten is igyekszik elrejteni közeledését az emberhez. Illés is megtapasztalta, hogy a gyenge szellő susogásában van jelen az Úr. Ahogy Máté evangélista írja Jézusról: a megroppant nádat nem töri le… Jézus hasonlata csak szemléletes kifejezése annak a valóságnak, amit az advent prófétája, Keresztelő mond: Köztetek áll, akit I nem ismertek. (Jn 1,26). Ahogy a világba lépett, úgy lép a lelkünkbe is: a tolvaj észrevétlenségével. De akár mennyire elrejti jelentkezését, de mégis hátrahagy egy kis jelet, amin mégis felderíthető jelentkezése. Ha másként nem, egy halk kopogással szívünk ajtaján, mint ezt a Jelenésekben mondja. Sokan Isten lelkünke törésére várnap. Pedig máár ott van. Eszméljünk rá áldott jelenlétére. (3. oldal)

Halottak napja a gyerek szemével Len Rita pszichológus, tanár gyermekkori emlékeivel indítja cikkét. Rámutat, hogy az elmulás érzése lengte be lelküket Mindenszentekkor a temetőben anélkül, hogy rátelepedett volna az ezzel járó félelem és bizonytalanság homálya. A temető látogatása ünnepi pompában a nyugalom, a meghittség szigete volt. Egyetemista volt, amikor először átérezte, mit jelent valakit elveszíteni. Ezután rátér a kisgyerekes családok kérdéseire, hogy mi legyen  a gyerekekkel a temetőlátogatás alatt. Vigyük vagy ne vigyük? A saját gyakorlata alapján írja, hogy vigyük és készüljünk fel arra, hogy mit mondjunk ilyenkor a gyermekeknek. Ehhez azonban előbb a szülőnek kell szembenéznie a kérdéssel, s a gyermekek fejével gondolkodva és az ő nyelvükre is lefordítva magyarázatot találjanak a miértekre. Jó alkalom arra, hogy emlékezésből, emlékek megőrzéséből mutassunk példát, és adjuk át annak a tudását, hogy a veszteség, a gyász túlélhető, és hogy a halál természetes része életünknek. Így lesz számunkra a család, a szeretet, a tisztelet és kegyelet ünnepe a Halottak napja. (4-5. oldal)

Nagy szellemek találkozása – Mirk László írása. Évfordulók kapcsán született az írás, hisz a budapesti Operaházban 1916-ban Bartók műveinek bemutatójára került sor, és így azok elindulhattak világhódító útjukra. Erre gróf Bánffy Miklósnak köszönhetően kerülhetett sor, és a kiváló librettószerző Balázs Béla összefogására. A 3 B találkozása érdekfeszítő kültúrtörténeti írás a 6-7. old.

A fordító – Marius Tabacura emlékezik Mirk László. A Román Írószövetség 2019 legjobb műfordításáért járó díját gróf Bánffy Miklós román nyelvű Erdélyi történet című  trilógiájáért neki ítélte. Örvendtünk, de Tabacu a közelmúltban már örökre elhagyott bennünket.

Ajándék – David Steindl-Rast írása az örömet rejtő alkalmakról. Az elmélkedést for. Bács Béla-János. (8. old.)  

Dirigál a bélféreg – Zsehránszky István jegyzete. Kik irányítják a világot? Meddig tart a karantén – kérdésekre keresi a választ. A piramis hasonlattal ütős választ kapunk Zsekától. Rámutat, hogy a demokrácia a szolgaság modern formája, világszinten, az USA-ban és Romániában is. (9. oldal)  

Ég és föld között Istennel – Márton Hugó Opraem atya életét ismerteti dr. Bakó M. Hajnalka. 

Resurrexit! – több helyszínen – az ifjúsági zenecsoportok újszerű találkozója Brassóban, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, és november 21-én lesz Kézdivásárhelyen. Tudósít Balás N. Dániel. Gyerkőc rovat – Félig nyúzott kecske, magyar népmese. Novemberi feladat – Katócától. (12-13. old)  

Derűs oldal – A termodinamika törvénye: Amikor az asszony forr a dühtől... a férj elpárolog!  

Keresztrejtvényben bibliai idézet. Októberi megfejtőink. Támogatónk. A lap Sík Sándor – Jézus Krisztus c. versével zárul.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése