2019. 11. 21.

Héttorony Fesztivál Csíkszeredában

Templomszentelés Csíkszereda, 2003.X.18.

Tisztelt Megjelentek! Kedves Testvéreim!
2001. január 30-án délelőtt találkoztam Makovecz Imre építésszel a budapesti Makona kft. Házban. Előzetesen egy negyedóra időt kértem, s a beszélgetésünk – mert Imre bácsi nem nézte az óráját –, két és félórára rugott. Azon a találkozón született meg a csíkszeredai Millenniumi templom először a fejünkben és háromnapra rá, megkaptam a látványterveket is elektronikus formában.
Szakralitás, művészet és hazaszeretet, múlt, jelen és jövő dinamikája lüktet ebben a templomban.
Többször is hozzánk látogatott 2002-ben és 2003-ban, hogy lássa ennek az építészeti magyar magzatnak” a növekedését.
A boldog napot is megértük, amikor 2003. október 18-án felszentelhettük a templomot. 
Akkor felejthetetlen megelégedettség, boldog öröm töltötte el Imre bácsi lelkét is, azt a liturgiáról és az éneklő hívekről szólva áradozva mondta el a sajtósoknak. Most így tudom jól visszaadni: tettünk valami szépet Istenért és magunkért!
Erdélyben ez volt a megtervezett negyedik temploma, amelyet elsőként szenteltünk fel, és utána következtek a többiek is. Hála Istennek.
2010. nov. 20-án az a megtiszteltetés ért, hogy Makovecz Imre születése 75. évfordulójára rendezett Budapesti kiállításon, mint meghívott, Bogos Ernő építésszel együtt vehettem részt.
A délelőtti találkozónk során, Imre bátyám a kerekasztal beszélgetésen elmondta, hogy mesterének Gaudít tekinti, mert „Gaudí az építészet Dante-ja.”
Azon a kiállításon egyik utolsó és fontos víziója, az új felső-krisztinavárosi templom terve is ott volt.  A köztársasági elnök így jellemezte: ez a magyar Sagrada Família.  
Makovecz Imre minden művében a vallási szimbolizmust és szépséget kereste. Az a vágy vezérelte, hogy az általa tervezett alkotások a szemlélődés által Istenhez vezessenek. Minden építészeti művét vallási jelképpel és a nép világában gyökerező formaelemekkel koronázta meg. A budai Ciszterek közösségéhez tartozó, hívő katolikus ember volt. Erről így vallott: „Isten léte evidens. Nézzen meg egy falevelet! Hogyan lehet ilyet tervezni? Szimmetrikus minden, s mégis egyedi. Milyen szellem az, amely mindezt fenntartja és kormányozza? Mert a rendszer működik. Hacsak le nem téped a levelet, az örök törvények szerint nő meg. Jelen van egy állandóan megújuló, kreatív, felfoghatatlan színvonalú, befoghatatlan méretű világ, amely nem valahol van, hiszen én is tőle, belőle vagyok… Ott van mindenben, bennünk is. A szeretetben, amely a kapcsolatkeresés előszobája, egyben szülőszoba is: ott, és csak ott születik a megismerés. Intellektuális megismerés ugyanis nem létezik. Abban benne van az ítélet, a tetszik-nem tetszik. A szeretet az egyetlen hatékony megismerő erő. Amikor megszűnik a tetszik-nem tetszik kettőssége, és őszintén érdekel, amit, akit látsz, akkor vagy képes a megismerésére. Azaz, ha szereted. Ez nem hit-, hanem ténykérdés. Annyira evidens, hogy én “nem is hiszek”. Csupán nem vagyok vak. Azt viszont, aki erre a valóságra rányitotta a szemünket, úgy hívják: Jézus Krisztus.”
Imre bácsi 2011-ben még megérte, hogy résztvehetett azon a Vatikáni kiállításon, amelyet XVI. Benedek pápa pappá szentelésének 60. évfordulója alkalmából rendeztek. Hatvan világhírű festő, szobrász, építész, ötvös, költő, zeneszerző, fotóművész és filmrendező művei jelenítették meg – a kiállítás címének megfelelően – az igazság ragyogását s a szeretet szépségét.

A megnyitó alkalmával a Szentatya felhívást intézett a jelenlévő művészekhez: „Ragyogtassátok fel műveitekben az igazságot, hogy szépségük a szemlélők szívében vágyat gyújtson és igényt arra, hogy széppé tegyék a létezést, minden létezést, s azzal a kinccsel gazdagítsák azt, ami soha el nem múlik, ami az életet műremekké teszi, s minden embert rendkívüli művésszé: a szeretettel.”
Makovecz Imre életművének fontos része a csíkszeredai Millenniumi-templom, egyrészt ez az elkészült erdélyi templomok sorában az első, ugyanakkor a pápai felhívásra adott korábbi válasz is. E templom nemcsak ezeréves múltunkat tükrözi, hanem a többit is. Az oltár körül úgy jöhetünk össze, ahogy azt a II. vatikáni zsinat atyái megfogalmazták, ti. Jézus Krisztusban legyünk családegyházzá. E templom formájában tükrözi a tanítást, mert Imre bátyám megértette gondolatainkat, és mi is az ő formanyelvét. Egymásra találtunk. Munkáját ingyen adta, köszönjük!
Makovecz Imre halálhíre kapcsán, az Osservatore Romano 2011. szept. 29-én így méltatt a Kossuth-díjas magyar építészt: „Templomai mind a hit jelenvalóvá tételének szándékát fejezik ki, az Eucharisztia szent történését idézik meg beszédes jelekkel, amik a híveket egy természetfeletti esemény szívébe juttatják el.” Makovecz Imre olyan építész, akit a Vatikánban is számon tartottak a legnevesebb egyházművészek között, mert művei elvezetik az embert az igazsággal és a valódi szépséggel való találkozásra.
Makovecz Imre építész 2011. szeptember 27-én szentségekkel ellátva hunyt el, akinek az egyházi művészet vált legátéltebb és legzseniálisabb kifejezésévé.
Temetésén okt. 8-án Csíkszereda és plébániánk székelyruhás küldöttsége elsőként rótta le kegyeletét koporsója előtt. Azóta a Művészeti Akadémia elnökének, a Millenniumi-templom tervezőjének emlékét ápolók előtt, akár csak az évente megrendezett Héttorony Fesztivál előtt mindig nyítva van templomunk.
2017. november 20-án megnyílt a Makovecz Központ és Archívum, ahol az elhunyt alkotóra emlékezve, Orbán Viktor miniszterelnök így fogalmazott: „Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára.” Mint mondta: „Makovecz Imre életműve annak a szellemiségnek a foglalata, amit ő a magyar nemzeti kultúra legmélyebb rétegeiből hozott fel és legtisztább formában állított elénk. Egyetlen dolgunk van: építsük, gondozzuk és kutassuk ezt a kivételes örökséget.”
2009-ben jelent meg Németh Miklós Attila, Makovecz Imre, a léleképítő című képes riport könyve. Akkor egy példányt nekem is küldött Imre bácsi ezzel az ajánlással: Hálával és örömmel gondolok Szeredára s a templomra, melyet együtt építettünk. Remélem, lesz még Erdélyben dolgom, lesz még templom, mely rám vár. Tisztelettel Darvas-Kozma Atyának Makovecz Imre.”
Ő már eljutott 2011. szeptember 27-én oda, amit 1992-ben a Sevillai kiállításon érzékeltetett tornyaival, ahol a fa, a kő, a növény, vagyis az evilági átlényegül, és a szellem alkotta tornyok ég felé mutatva betörnek a lehajló égbe. S mindez nekünk szóló üzenet, hogy álljunk a talpunkon, és nézzünk felfelé, tegyük az életet műremekké. Ehhez csak egy érték kell, a szeretet.
E szeretet erősítője és egyben lélekemelője a jelen kiállítás, és a Szent Efrém Férfikar műsora.
Fogadják szeretettel.
2019. november 20.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése