2019. 11. 14.

Héttorony fesztivál 2019. nov. 20.


1992-ben épült fel Makovecz Imre (1935-2011) világraszóló Magyar Pavilonja a Sevillai Expón, mely szinte azonnal nemzeti jelképpé vált. 2002-ben ezen épület üzenete inspirált több művészt arra, hogy megrendezzék az első Héttorony Fesztivált. Azóta Makovecz Imre születése napjáig rendszeresen megszervezik a fesztivált, hogy a magyar kultúra értékeit és Makovecz szellemi hagyatékát ápolják. 

Az idei Fesztiválzáró Gála Makovecz Imre születésnapja alkalmából november 20-án a csíkszeredai Millenniumi templomban 18.30 órakor Az Országépítő Kós Károly Egyesület tevékenységéről” címmel építészeti kiállítás megnyítót a Szent Efrém Férfikar Angyalszárnyakon” műsora követ. 

A legenda szerint „...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni. Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket stb. ki belé juthat az szedhet amennyit s mit akar egy óráig éjfél előtt, ekkor földrendítő csapással becsukódik a hétvár kapuja; ha a szerencsés ekkor ott maradt volna, addig kell néki benn várnia, míg évek vagy századok folytán ismét bejut valaki, ki őt megszabadítsa. Azon nem, melyből valamit magával visz, szerencsét hoz néki egész életére. A végtelen kincs legbecsesb drágasága azonban egy kereszt, a boldogságos Szűz, és tizenkét apostol aranyból; ki ezekhez nyúlni mer, azt rögtön halál éri. Ha mégis sikerülne valakinek azokat kivinni, azonnal megszűnnék magyarhon gazdagsága, s az ország puszta s elhagyottá lenne.” (Ipolyi Arnold: Magyar mythologia - Pest, 1854)

Világos a legenda üzenete, ha kivinnék Magyarhonból a kereszténységet, az apostoli egyházat, valamint a Szűzanya tiszteletét, az ország elpusztulna…
  Makovecz Imre 2011. szeptember 27-én szentségekkel ellátva hunyt el, akinek az egyházi művészet vált legátéltebb és legzseniálisabb kifejezésévé. 
„Makovecz Imre a magyar szellem átmentéséért élt és dolgozott, ezt fejezte ki épületeivel, terveivel, írásaival, és erre tanított minket is: ön- és nemzetismeretre, az egymástól elszakított magyar közösségek, az ég és a föld összekapcsolásának tudományára" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Makovecz Imre temetésén október 8-án.  
A temetésen plébániánk és városunk képviselete is jelen volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése