2021. 11. 15.

Krisztus világa, 2021. november, Szemle

Hiszem a szentek közösségét November vagy Mindenszentek hava nemcsak az év végére, hanem halottainkra irányítja figyelmünket. Akarva-akaratlanul végességünket is tudomásul kell vennünk. Világunk célját és életünk értelmét a keresztény Credo záró akkordjában, hitvallásunk tetőpontján hirdetjük: „Hiszem a katolikus Anyaszentegyházat; a szentek közösségét, a bűnök bocsánatát; a test feltámadását és az örök életet. Ámen.” Az ember sorsa a halállal szembesítve válik a legnagyobb rejtéllyé. A testi halál bizonyos értelemben természetes, a földi élet vége; ám a hit szemében valójában a ‘bűn zsoldja’ (Róm 6,23. Ter 2,17). Azok számára viszont, akik Krisztus kegyelmében halnak meg, a halál részesedés az Úr halálában, hogy föltámadásában is részesülhessenek… Ezt szépen fejezi ki Egyházunk liturgiája: „Mert híveid élete, Urunk, megváltozik, de meg nem szűnik, és amikor halandó testünk enyészetnek indul, lelkünket a mennyben örök otthon várja.” És nem térünk vissza újabb földi élethez. „Az emberek csak egyszer halnak meg” (Zsid 9,27). Nincs ‘reinkarnáció’ a halál után... És egy könyörgéssel zárul a vezércikk.

Örök evangélium – Az összetartó erők megrendülnek –  Belon Gellért püspök elmélkedése a robbanásszerű jelenségek közepett érkező új világról. A világvégi katasztrófákon nem rémüldöznünk kell, de észre kell vennünk, hogy a fejlődésnek egy újabb szakaszában is lejátszódnak ezek a katasztrófák. Még a lelki fejlődés újabb szakaszainál is... Hiszen ez alaptörvénye a világnak: a búzaszem az elhalás gyötrelmei árán sokszorozódik – olvassuk a 3. oldalon.
Európa tragédiája, hogy kórosan fáradt 2. befejező rész – A 19. század első felében egy olasz jezsuita, a Gergely Egyetem tanára, Luigi Taparelli Európa megmentésének és  újjáteremtésének lehetőségét az Európai Népszövetség eszméjében látta. Ezt hangoztatta egy évszázaddal utána gróf Apponyi Albert, és a Schiller-díjas Gonzage de Reynold sváci író, történész, politikus. Ezt követte az EU alapító atyáinak nevezett Konrad Adenauer, Robert Schumann és az olasz Alcide de Gasperi kereszténydemokrata politikusok összefogása. Ahogy Schumann mondta, az EU nem egy államok feletti állam, hanem az „únió, kohézió, koordináció” a keresztény hiten alapuló szövetség. Érthető kijelentése: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!” Hogyan gyógyulhat ki ebből a mai szellemi betegségéből a kórósan beteg Európa? – a választ megtaláljuk a lap 4-5. oldalán.
Az ember életkoráról a Bibliában – dr. Jakubinyi György nyugalmazott érsek atya írása. Lejtmenetben van az ember élete, a legmagasabb életkort Matuzsálem érte meg: 969 évet. Utána az életkor 120, 100, végül 70/80 év lett. A Talmud is a 80 életévet “az erősség” évének tekinti. (6-7. oldal)
A boldogság titka – Csíkszentmihályi Mihály halála kapcsán Len Rita pszichológus, tanár emlékezik a neves kutatóra, aki negyven éven át kutatta és megalkotta a flow-, azaz áramlat-elméletet, amelyet ma már számos területen használnak, alkalmaznak. Csíkszentmihályi arra is felhívja figyelmünket, hogy boldogságunk útjában a legtöbbször az unalom, az elégedetlenség, az elvárások, valamint a szorongás áll. Flow-élményben azoknak van részük, akik azzal foglalkozhatnak, amit igazán szeretnek… Az alkotás vagy az örömmel végzett munka közben élhetjük át az extázist. Ekkor az időérzékelésünk is megváltozik, olyan intenzív élményben részesülünk, hogy a mindennapi gondok nem érdekelnek, azt sem vesszük észre, hogy éhesek vagy szomjasak vagyunk. Minden figyelmünk a tevékenységünkre összpontosul, és a cél felé vezető úton teljesen fel tudunk oldódni, önfeledten tudjuk megélni azt, úgy érezzük: aktív alakítói vagyunk saját tevékenységünknek.
Mindannyiunk felelőssége, hogy megtaláljuk a tökéletes élményhez vezető egyéni utunkat. Szövevényes, mély belső önismereti út, mely egyben boldogságunk záloga. Olvassuk a 8-9. oldalon.
A teremtett világot egységként szemlélő spiritualitás – dr. Kristina Krieslinger írása. Az újkorig a különböző kultúrák embere magától értetődőnek vette, hogy Isten jelenléte mindenben fölsejlik, ami él. A modern ipari országokban ez a szemlélet alapvetően megváltozott. Mivel a természetet megfosztották isteni dimenziójától, a természet méltóságát is elveszítette, sőt a gazdagok zsákmányául esett. Az írást Bács Béla János fordította.
Ég és fold között Istennel – Ft. Csiszér Elek ferences atya életéről ír és kérdez dr. Bakó Mária Hajnalka. Az aszkéta szerzetes boldoggá avatását a ferences tartomány 1947-ben beindította. (11. oldal)
Pálos 70 - A Csíkszereda-Márianosztra útvonal 77 kilométere  a 16 csíki zarándok az elsők között regisztrált a Sziklatemplom előcsarnokában. Úgy 120-ra nőtt azok száma, akik vonultak kifelé Budapestről, énekelve, imádkozva a Pilisen át Nosztrára. A 3 napos útról készített élménybeszámolót Kovács János Pityóka. (12-13. oldal)
Ki az én felebarátom? ­– A két kis apostol történetének 3. része – A gyerekek vetélkedését bemutatja és feladatokat is adott – Katóca. (14.oldal)
Keresztrejtvény a galatákhoz írt levél egy sorát rejti. Megfejtők. Könyvjutalmat nyert Boros Klára Csíkszentkirályi megfejtőnk. Támogató - a Hargita Gyöngye ásványvíztöltő cég. 
Zárovers Pilinszky János: Sírves.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése