2021. 11. 26.

Több ház is porrá égett...

Egy éjszaka tűz ütött ki egy faluban. Mire sikerült megfékezni, több ház is porrá égett. A lakóknak sikerült kimenekülniük az utolsó pillanatban, de a testükön lévő ruhán kívül semmit nem tudtak kimenteni a lángokból.

A kárvallottak között volt két szomszéd, akik hosszú évtizedek óta elég jó kapcsolatban éltek egymás mellett. Egyikük szegény volt, a másikuk igen gazdag. A gazdag férfi – látva, hogy élete munkája odaveszett a tűzben – teljesen elvesztette a fejét. Sokáig zokogott és szitkozódott, mint aki megtébolyult. 
A szegény szomszéd viszont nyugodt maradt. Nem jajgatott, inkább halkan imádkozva hálát adott, hogy ő is, családja is és a szomszéd emberek is épségben megmaradtak.
Amikor valamennyire lecsillapodott a gazdag férfi, bosszúsan megkérdezte szegény szomszédját: Hogy tudsz ilyen békés és egykedvű maradni ebben a katasztrófában? Hát nem látod, hogy mindenünk semmivé lett? A szegény férfi így válaszolt: Nekem megmaradt az Istenem. A tiéd viszont odalett a tűzben.
Urunk megmondta: Ti keressétek először Isten országát s annak igazságát, és ezeket is mind megkapjátok. Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnapi nap majd gondoskodik magáról. Elég a mának a maga baja. 
Ti tehát így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved. Jöjjön el a te országod. (Mt 6,33k)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése