2024. 02. 13.

Krisztus világa, 2024. február - Szemle

Megújul az imádkozó közösség – Januárban a megújulás egyik lehetőségéről írtunk, hogy ahol nincs minden vasárnap szentmise, azoknak segítsünk. Mivel Krisztus Urunk nagyra értékelte a közös imádság erejét: „ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük” (Mt 18,20). Ezért ajánlottuk, hogy a filiákban és oldallagosan ellátott plébániákon élő hívek, az Úr napján, vasárnap jöjjenek össze, imádkozzanak, énekeljenek és olvassák fel Isten üzenetét, akkor élő és erős közösséggé lesznek. Ajánlatunkat tett követte. Egyik kedves  olvasónk szülőfalujára, Homorodremetére gondolt, ahol megkeresztelték és szentségekhez járult. Ahol 1784-től önálló plébánia volt és saját papja 1984-ig. Most a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia látja el. Minden második vasárnap tartanak szentmisét az atyák, de a megfogyatkozott hívek minden vasárnap templomba mennek, imádkozzák a rózsafüzért, a keresztutat, felolvassák a napi olvasmányokat és mostantól a Hiterősítő A-,B-,C-év homiliás könyvből az elmélkedést is. A megújulás lehetséges, ha hiszünk és részt veszünk vasárnap a szentmisén vagy igeliturgián. Aki a homoródremetei közösséget így támogatta, Császár Irén. A másik támogató N. Ibolya, ő a teremiújfalvi Isteni Irgalmasság templomát segítette. A tavasz érkezéséig érintse meg szívünket Jézus felszólítása: Tartsatok bánbánatot, és higgyetek az evangéliumban!” (Mk 1,15). Ez is megújulás.

Non recuso laborem – 85 éve szentelték püspökké Márton Áront A 30-as évek közepére Márton Áront nem csak Erdélyben, hanem mindenhol megismerték, ahol Romániában magyarok élnek. Az Erdélyi Iskolát mindenhol olvasták, a kolozsvári egyetemisták vitték a fiatal ifjúsági lelkipásztor jó hírét. Márton Áron pedig kolozsvári éveiben éppen a felnőttkorba lépő fiatal nemzedéket evangelizálta új katolikus szellemben. 1936-tól már vezette a kolozsvári Szent Mihály egyházközséget, 1938 augusztusában plébánosi és Kolozs-dobokai főesperesi, és ezzel kanonoki kinevezést is kapott. Mivel azonban szeptemberben megüresedett az erdélyi katolikus püspöki szék, a Szentszék ekkor apostoli kormányzóvá nevezte ki Márton Áront.  A kolozsvári plébánosi tisztségbe való beiktatáskor, 1938. szeptember 29-én – már apostoli kormányzó volt ekkor! – ezt mondta: „Más hitet valló testvérekkel és más nyelvet beszélő népekkel élünk együtt. (…) Az itt lakó népek három nyelvet beszélnek, s hét különböző vallás vagy szertartás szerint imádják az Istent. (…) Nem azt fogom keresni, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt.” Nem valamiféle „ügyes” diplomácia, hanem a tiszta és nyitott szíve mondatta ezt Márton Áronnal, és ez a szellem határozta meg őt a hosszú, 42 éven keresztül tartó püspöki szolgálatában. Márton Áron jelmondata kifejezte a személyiségét: Non recuso laborem – a labor jelent munkát is, de áldozatvállalást, szenvedést is. Márton Áron pedig nem volt vonakodó ember.

Örök evangélium – Tartsatok bűnbánatot Mt 2,1-12… – Bellon Gellért püspök elmélkedése. A bűnbánatban úgy nézünk tetteinkre, ahogy Isten néz rájuk. És úgy bíráljuk el azokat, ahogy Isten elbírálja. Ha nem Isten szemével nézzük az életet, akkor a véges lét elégtelensége mutatkozik, vagyis mintha egy gyenge elméjű király uralkodnék egy országon. - Ezért kell Istenre átszerelni gondolkodásunkat.

A római szentmisekánon szentjei I. megemlékezés a szentekről: A Bolldogságos Szűz Mária. - Dr. Jakubinyi György ny. érsek atya az első szentmisekánon szentjeinek bemutatásával tárja fel liturgiánk gazdagságát. Megtudhatjuk, hogy az Anyaszentegyház eddig négy hittételt hirdetett ki dogmaként a Szűzanyára vonatkozóan. A II. vatikáni zsinat óta folyik a mozgalom a három máriális dogma kihirdetésére. Mária tiszteletünk legújabb bővüléséről is olvashatunk. (7-9. oldalon)

Vuk és Kele megálmodója, Fekete István író. Pályakezdését, az iró sikereiről és meghurcoltatásairól, majd az állatmeséken át az embermesékig szívvel és lélekkel vezet felnőttet és ifjat – Horváth Pál, filozófus, a Képmás Magazin egyik szerkesztője.

A vándor és az űrhajós farsangi történet mindenkinek. Ki vagyte kérdés sok mindent elindít mindannyiunk lelkében.  A kis elbeszélést írta Bács Béla János.

Ég és Föld között Istennel - Bakó Mária Hajnalka kvíze Gyertyaszentelő B.A. ünnepéről.

Derűs oldal több mindenről szól. Pistike fifgyelmezteti a tanárnőt: Tanárnő, nem akarom megijeszteni, de a papám azt mondta, hogy ha nem lesznek jobbak a jegyeim, valakit nagyon el lesz fenekelve... Megtudhatjuk azt is, hogy a magyarnak miért nincs egynél több felesége.

Keresztrejtvény - Márton Áron püspök mondása arról, hogy kik a hősök. Januári megfejtők, Hamar Edit - radnóti olvasonk a nyertes, és támogatónk a Hargita Gyöngye - Perla Harghitei. A lap hátsó borítóján: Imádság megújulásért.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése