2021. 09. 04.

Mély átalakulás

Döbbenetet vált ki szomszédai körében, ha egy beszélni tudó ember megnémul.
Ilyen volt Zakariás pap, Keresztelő Szent János apja, aki nem hitt az angyal szavának és megnémult. A Tízváros határában a pogányok között csodálkozást váltott ki, az a dadogva beszélő siket, akinek fülét és nyelvét Jézus megérintette ujjával, és így szólt: „Nyílj meg!” Azon mód megnyílt a füle, megoldodott a nyelve és érthetően beszélt. (Mk 7,31-37) Jézust tanítókörútján sok beteg kereste fel és sok beteget vittek hozzá, akiket testi-lelki bajaikból meggyógyított. Jézus tanítása és gyógyításai segítették az embereket, hogy meg tudjanak nyílni Isten előtt, és teljesen meggyógyuljanak. Az Egyház is részese az emberek mindennapi reményeinek, szomorúságának, örömeinek és szorongásának, mert mélyen meg van győződve arról, hogy maga Krisztus vezeti ezeken az utakon. Éppen ezért az egyház szeretettel fordul a fogyatékkal élők felé is. 
Évszázadok óta az érzékszervi és idegrendszeri fogyatékosok: vakok, siketek, beszédhibásak nevelésére intézményeket létesített. Erdélyben először, Kolozsvárt a Külső-Monostor utca elején 1888. szeptember 3-án nyílt meg a Süketnéma Intézet, amely kisebb megszakításokkal napjainkban is végzi áldásos tevékenységét. 
De ki törődik a lelki süketnémákkal?
Bodó Márta közíró megállapítása és kérdései aktuálisak: „A letűnt ateista rendszer Istennel szemben süketnémává tette az ifjúságot, a nemzet megújító erejét. Azt, amely az erdélyi magyarság keresztény kultúráját hivatott megőrizni, fejleszteni és továbbadni a szentistváni örökséget. Mennyire fogjuk ezt a lélekpusztító kárt felszámolni? Hány szülő fogja hittanórára küldeni gyermekét, hány fiatal lelkében fogan majd meg az istenhit mustármagja? Milyen szellemiségű, milyen erkölcsű, mennyire elkötelezett lesz az életre készülő ifjúság?” 
A nemzet második Tanár ura, Nemeskürty István írta: „Mindannyian felelősek vagyunk mindenkiért, nem szabad úgy tennünk, mintha a történelem mellettünk vagy mögöttünk folyna el, és nekünk csak annyi közünk lenne hozzá, hogy megmerítjük benne a lábunkat. Saját történelmünket mi magunk alakítjuk: vezetők és vezetettek.”
Jézus ma is velünk van, segítségünkre van, hiszen teljesítette Izajás jövendőlését: „Maga Isten jön el, hogy szabadulást hozzon nektek.” (Iz 35,4-7a) A csodálatos gyógyulások mind olyan jelek, amelyek által Isten felemeli az embereket, és a teremtett világban is nagy átalakulást visz végbe. A Krisztussal meglévő belső kapcsolatunk kifelé való bizonysága a segítségre szorulók felkarolása és környezetünk védelme. (Jak 2,1-5) Mindez csak a Krisztusban gyökerező hit által valósulhat meg. Ha nemzetünk lelki-szellemi-anyagi kincseit használjuk, akkor nagyon gazdagnak érezhetjük magunkat. Mert „minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni.”

 

„Az Úr, a te Istened uralkodik örökké, nemzedékről nemzedékre!” Zsolt 145,10.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése