2021. 09. 09.

Krisztus világa, 2021. szeptember, Szemle

1938 és 2021 avagy 34. és 52.
1938. május 26. Áldozócsütörtök, felejthetetlen nap nemzetünk történetében. 
Eugenio Pacelli bíboros-államtitkár, pápai követ – egy év múlva XII. Pius néven pápa – megnyitotta Budapesten a 34. Eucharisztikus Világkongresszust, melynek célja, hogy Magyarország megújuljon Krisztusból, és áthatva az Eucharisztia szeretetétől, méltó legyen Krisztus Királyhoz.
Az 52. eucharisztikus világkongresszus jelszava köré: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7)  épült fel egy teljes teológiai program, amelyben visszacseng a II. vatikáni zsinat tanítása: a liturgia csúcs és forrás. Hiszen az Eucharisztia egész keresztény életünk forrása. Ezt a forrást állítjuk a középpontba, mert kisugárzása kiterjed egész életünkre.
Ezt a világeseményt köszönjük a Szentatyának, a magyar egyháznak és az államnak. Az Úristen ezáltal is segítsen, hogy új erőt nyerjünk küldetésünkhöz. Kívánom, hogy ez a kongresszus váljék a kedves Olvasók lelki megújulására is, a főszerkesztő. (2. oldal)
Örök evangélium – Vágd le!  „Aki csak egyet is bűnre csábít a bennem hívő kicsinyek közül, annak jobb volna, ha malomkövet kötnének nyakára és a tengerbe dobnák. Ha kezed bűnre csábít, vágd le...” Ebbe a nehéz evangéliumi szakaszba (Mk 9, 38–48.) csodálatosan bele van sűrítve Jézus embert nevelő szeretete – indítja elmélkedését Belon Gellért püspök atya. (3. oldal)
Tarisznyábavaló – Egy gyerek emberré-válásának segítéséről, kíséréséről van szó. A gyermekek nem használati utasítással születnek a világra. A nevelésükhöz nem léteznek biztos receptek, amelyek garantálják a sikert. Szülőként úgy pottyanunk bele ebbe a csodálatos és felelősségteljes feladatba, hogy nem tudunk előre felkészülni rá – írja Len Rita. És mint ahogyan a vándor is a nagy út előtt a batyu összekészítésénél az előtte álló célra, a várható körülményekre kíván gondosan felkészülni, a gyermekeink feltarisznyálásában is nagyon fontos megtalálni a célt, hogy valójában mire is szeretnénk őket felkészíteni? Minden szülői tanács, gesztus - mint megannyi hamuban sült pogácsa - ott lapul észrevétlenül a gyermek tarisznyájában. A legtöbbjük puha, illatos. … Kívánom, hogy tudjunk kellőképpen tudatosan válogatni, hogy csakis a finom, ízletes falatok kerüljenek gyermekeink tarisznyájába... írja a kedves pedagógus. (4-5. oldal)
Az Eucharisztia a Kármel életében – Ahogy a szentségi Jézus az Egyház szíve, úgy egy szerzetesközösségé is. Krisztus Urunk, aki meghívott és a szentségekkel magához kapcsolt, ő gyűjt egybe minket. És megtudhatjuk, hogy egy kármelita szerzetes, -közösség négyféle módon kapcsolódik az Eucharisztiához: az ünnepléssel, az imádással, a befogadással és az önátadással – írja beszámolójában Jozefa-Terézia nővér. A Kármel és a NEK fotói megvilágítják a témát. (6-7. oldal)
Vallásos élet a különböző életszakaszokban – Az élet mindegyik szakaszában jelentősége van a vallásnak – mutat rá Anselm Grün elmélkedésében. A vallás segít abban is, hogy megerősödjön bennünk a bizonyosság, miszerint az idő szűk keretei között zajló életünk nem ér véget örökre és végérvényesen a halállal. Ellenkezőleg, reménytől hordozott vágyaink a végtelen szeretetben teljesülnek be. Fordította Bács Béla János.  
Kézből kézbe – Az előző elmélkedéshez tematikájában kötődik Sárközi Sándor atya írása. Életünk és kenyerünk a kezek sűrűjében alakul… Kezek között, tenyérből tenyérbe, egy életen át. Ez a szeretet próbája és iskolája. Üdvösségünké. (8. oldal)
CSIT – Ami az életre vezet – A 2021-es Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó előkészítéséről és lefolyásáról ír Lázár Annamária főszervező. Az előadások és kiscsoportos beszélgetések, lelkiprogramok és szorakozások a találkozás, az öröm és a szentség kulcsszavak mentén épült fel.
Keresem az utamNézőpont, Keresztény Nyári Szabadegyetem fiataloknak fiatalokról fiatalosan – beszámol Páll Zsuzsa. A főtéma a pályaválasztás és párkapcsolat volt. Sok sok keresés végén, találtak egy nagyon jó csapatot.
Ég és föld között Istennel –  Az 52. Eucharisztikus Kongresszus – Az eucharisztikus kongresszusokról ír és kérdez dr. Bakó Mária Hajnalka. (12. oldal)
Ki az igazán okos? – A két kis apostol 1. rész. A gyermektörténet Jézus egyik példabeszédét dolgozza fel, ami utal az új tanévre való készülésre. A történetet és feladatot Katóca írta. (13-14. oldal)
Keresztrejtvény Egy Szent Antal ima szövegének sorai rejtőznek keresztül-kasul. Megismerjük megfejtőinket és lapunk támogatóját. A NEK nyitómiséjén áldozó gyerekek imája és fotója látható a hátsó borítón.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése