2021. 09. 13.

Székelyek a NEK-en

Szeptember 10-én, pénteken este 20.56 órakor befutott a MÁV Start működtette Corona vonat a Csíkszeredai állomásra. Előtte egy órával már érkeztek a hívek, akik jelezték szándékukat, hogy részt vesznek Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus két utolsó napjának rendezvényein. Brassóból a vonat indulásakor jelezték a mozdony után levő 11 + 3 vagon számát, így a több száz zarándok az állomás peronján úgy helyezkedett el, hogy a felszállás hamar és zavarmentes legyen. Ebben nagy segítséget nyújtott Budai László és csoportja, a MÁV START utasellátói. Velünk utazott a MÁV veréigazgató helyettese, dr.Kormányos László is, aki tájékoztatott, hogy a MÁV által adott kedvezmények mellé még élelemiszer csomagot is kapunk. A gyerekeknek pedig még édesség is jutott. A vonaton kis stúdió is működött, ahol közös éneklésre és imádságra is sorkerült. Kényelmesen utaztunk. A Eucharisztikus Kongresszusok történetéről, valamint a 2016. január 31-én Ferenc szentatyánk által Magyarországra meghirdetett NEK megszervezéséről hangzott el tájékoztatás. A Szentszék adta dokumentumok utmutatásait követve hogyan készültek el a pasztorális, kulturális programok, imaakciók, szentségimádások és a Kárpát-medencét átfogó missziós programok. 

Hosszas utazás után befutott a budapesti Keleti pályaudvarra a Corona InterCity zarándokvonatunk 773 zarándokkal az eucharisztikus kongresszus záróeseményeire. Tájékoztatás után autóbuszokkal indultunk szálláshelyünkre a Márton Áron és a Kandó Kálmán Kollégiumokba, ahol babgulyással vendégeltek meg.


Délután zászlók és Csíkszereda keresztje alatt vonultunk a Kossuth Térre, a bíborosok miséjére. Utána a gyertyás körmeneten imádkoztunk és énekeltünk, ami 21 óra után ért véget. Felemelő élmény volt a nagyváros utjain megvallani hitünket.

  

Győzelemről énekeljen/ Napkelet és napnyugat,/ Millió szív összecsengjen,/ Magasztalja az Urat!/ Krisztus újra földre szállott,/ Vándorlásunk társa lett;/ Mert szerette a világot,/ kenyérszínbe rejtezett.

R: Krisztus, kenyér s bor színében,/ Úr s király a föld felett:/ Forrassz eggyé békességben/ Minden népet s nemzetet.

Este az alvás jól jött mindenkinek. Reggel 7 órakor a Kossuth térre mentünk, ahol a Rákóczi Szövetség fogadott bennünket. Egy röpke találkozás és biztatást  követően, Böjte Csaba atya és nyolc székely pap vezetésével, a Szövetség adta fehér szalmakalappal a fejünkön indultunk énekelve a Rákóczi Szövetség molinója és a Csíkszereda egyházi zászlója után. Együtt vonultunk erdélyiek, kárpátaljaiak, felvidékiek és a vajdasági magyar fiatalok és felnőttek. Bekerültünk az M1 Hiradójába is. Kaptuk itthonról sms-eket, hogy láttak minket, ahogy Csíkszereda zászlója alatt vonultunk.

A pápai szentmise volt a csúcs. Ferenc pápa tisztelet körei a felszabadultságot, az örömet, a lelkesedést váltotta ki bennünk. Jó volt együtt lenni az Eucharisztiában velünk levő Krisztussal.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése