2021. 12. 30.

Jubiláns házasok 2021. dec. 26-án

Ma, Szentcsalád napján a jubiláló házastársakat köszöntjük és megáldjuk.
Szabó Dezső író, Elsodort falu című hatalmas regényének Farkas Miklósa a következő igényt kiáltotta világgá a két világháború között: „A magyarnak mindig kell valaki, aki szeresse, biztatgassa, elismerje, másképp elbitangol, elzüllik.” 
2021-ben a Szentcsalád ünnepén elmondhatjuk, hogy családjaink, gyermekeink és nemzetünk érzi, hogy törődnek velünk, szeretnek minket.
A magyar kormány szeret, feladatának tekinti, hogy a magyar nemzet fennmaradjon! Biztatgat, segít és elismeri a fáradozásunkat. Ennek következménye a családok megerősítése, a gyermekvállalás. Mert a gyermek a család és a nemzet tavasza, a demográfiai téllel és a brüsszelli-liberális ideológiával szemben.

Testvéreim! A Szent Családot utánozva újra fel kell fedeznünk a család életben tartó és nevelői értékét. A családnak szereteten kell alapulnia, amely mindig újjáépíti a kapcsolatokat és a remény távlatait nyitja meg. A családban akkor lehet őszinte közösséget megtapasztalni, amikor a család az ima otthona, amikor az érzelmek komolyak, mélyek és tiszták, amikor a megbocsátás érvényesül a viszályok felett, amikor a mindennapi élet keserűségét megédesíti a kölcsönös gyengédség és az Isten akaratára történő derűs ráhagyatkozás – mondta Ferenc pápa. Ily módon a család megnyílik arra az örömre, amelyet Isten mindazoknak megad, akik tudnak örömmel adni. Ugyanakkor a család lelki erőt talál arra, hogy megnyíljon kifelé, mások felé, a testvérek szolgálatára, az együttműködésre egy mindig új és jobb világ felépítése érdekében; következésképpen képes pozitív indíttatások hordozója lenni; a család az életpéldával evangelizál. Igaz, minden családban vannak problémák, és időnként mindnyájunkkal megesik, hogy nézeteltéréseink vannak, veszekszünk a családban. A szólásmondás is tartja: Mosogatás nincsen edényzörgés nélkül.

Kedves jubilánsok házaspárok! Ferenc pápa 2015-ben egy szerdai általános kihallgatáson három mágikus szót ajánlott a házastársaknak. Ezt a három szót szeretném átadni mindnyájatoknak, jelenlévő fiatal házasoknak és jubilánsoknak egyaránt, amelyet naponta mondani kell otthon: kérem, köszönöm, bocsáss meg. 

„Kérem” vagy “szabad lesz” szóval tiszteletet fejezünk ki, és nem leszünk tolakodók a házaséletben. Nem rontunk be mások életébe. „Szabad? Megtehetem ezt? Mit szólsz hozzá?” Kérem. Sose légy tolakodó, erőszakos! Ez az első szó!
„Köszönöm” – mindig mondjunk köszönetet házastársunknak: „köszönöm, amit értem tettél”. Olyan szép köszönetet mondani: „Köszönöm”. Sokszor segítjük, szolgáljuk egymást a családban. Mondjunk mindig köszönetet! A nemes lélekben hála lakik. Ez a második szó: „Köszönöm!”
És mivel mindnyájan tévedünk, van egy szó, amit egy kicsit nehéz, de ki kell mondani: „kérlek, bocsáss meg”. Egy gondolkodó ezt mondta, és nem halt bele! Mert mindig csinálunk rossz dolgokat, és sokszor előfordul, hogy valaki sértve érzi magát. Kérlek bocsáss meg!
 
Testvéreim! Ha egy családban, a családi környezetben ez a három szó megvan, akkor a család jól működik. Ezzel a három szóval, a házastársak egymásért mondott imájával, a kibéküléssel a házasság megy előre. A házasság szentsége Isten tervének szívébe vezet el bennünket, amely a szövetség, kommunió, szeretetközösség. 
A mai ünnep arra hív bennünket, hogy a családdal evangelizáljunk, hogy újra állítsuk szemünk elé a házastársi és családi szeretet eszményét. Szűz Mária, nyerje el a világ összes családja számára, hogy egyre jobban lenyűgözze a Szent Család evangéliumi eszménye, és így egy új emberiség s egy konkrét és egyetemes szolidaritás kovászává váljon! Bízzuk ezt a világ összes családjával járt utat a názáreti Szent Családra és különösképpen Szent Józsefre, a törődő férjre és apjára, az Anyaszentegyház égi pártfogójára. 
Könyörögjünk: Áldd meg Uram, akik a házasság szent, szerelemes szövetségében élnek. 
Áldd meg áldozatvállalásikat, álld meg testüket, lelküket, szándékaikat,hogy egymáshoz feltétel nélkül ragaszkodjanak.
Tedd erőssé a kezüket, amellyel egymás kezét fogják,
tedd gyöngéddé a szívüket, amelyben egymást hordozzák,
tedd egyenessé a gondolataikat és tetteiket, amelyekkel egymást gyarapítják.
Tedd házaséletüket példává a felnövekvő nemzedékek számára.
Vezesd őket, Uram, hogy mindig az általad kijelölt úton járjanak.
Bátorítsd őket, hogy hozzád és egymáshoz mindhalálig hűségesek maradjanak, s majdan elnyerhessék tőled az élet koronáját. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése