2021. 12. 04.

Készítsünk, készüljünk

Világszenzáció volt a svájci Szent Gotthárd-bázisalagút átadása 2016. június 1-én. Már a középkorban is nagy jelentőséggel bírt a Szent Gotthárd-hágó, az Alpok legfontosabb észak-déli összekötő vonala. Nevét Hildesheimi Szent Gotthárd püspökről kapta. A svájciak 1992-ben szavazták meg az alagút megépítését, hogy csökkentsék az Alpokban közlekedő kamionok számát. Az előkészületek 1996-ban kezdődtek, a fúrási munkálatok pedig 2003-ban indultak két irányból és 2010. október 15-én fejeződtek be, amikor a Sissi nevű fúrópajzs az utolsó métereket az alagút keleti járatában áttörte, 27 kilométerre az északi, 30 kilométerre a déli bejárattól. A két irányból és két járatból álló vasúti alagút Erstfeldet köti össze Bodióval. Ez az alagút 57,1 km hosszúságával a világ leghosszabb, legmélyebb és legzöldebb vonatalagútja, sokszor 2300 méternyi heggyel a járatok felett. Építése 3700 ember együttes munkája, az ő kezeik közül került ki a sok szempontból úttörő teljesítmény. Az extrém alagúthossz és a mélység különleges, eddig nem ismert mérnöki munkát és kivitelezési technikát követelt, mivel sehol a világon nem voltak ezzel kapcsolatos tapasztalatok. Az építő társaság 2016. decemberében teljes üzemképességben átadta a svájci szövetségi vasútnak, és december 11-én megkezdődött a kereskedelmi működése. Szenzációs a sziklák gyomrában tervezett út megépítése, a két irányból indított fúrások egyeztetése, hogy pontosan találkozzanak. Sikerült és hasznossága pedig külön áldás Európának.

A keresztény ember tevékeny élete is állandó lelki útkészítés az örök haza felé. Lukács evangélista  Keresztelő Jánost, mint Isten szabadítását hozó Jézus előhírnökét, történelmi keretben mutatja be, aki befolyásolta a világtörténelmet. (Lk 3,1-6) 
Isten Bárányával készítsétek Égfelé az utat
János fellépése Tibériusz császár tizenötödik évében (Kr. u. 29. év), Poncius Pilátus helytartó (Kr. u. 26-36.), Heródes (Kr.e. 4 – Kr. u. 39.), Fülöp (Kr. e. 4 – Kr. u. 34.), Lizániász (Kr. u. 14 – Kr. u. 29) negyedes fejedelmek, Annás (Kr. u. 6 – 15.) és veje Kaifás (Kr. u. 18 – 37.) főpapok idejében történt, hogy az Úr szózatot intézett Jánoshoz, Zakariás fiához. 
Az evangéliumban Keresztelő János az Úr útjának készítésére hív: „Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. ... és minden ember meglátja az Isten üdvösségét.” Jánosnál az út és ösvény metaforikusak, az ember életében bekövetkező radikális lelki változásként említi. Felhívás, hogy mindenki működjék közre Istennel, fogadja be a kegyelmet. Amint Báruk próféta idejében történt, most is hasonló történik. (Bár 5,1-9) 
Mert Isten cselekszik, a rabságban levők útját az Úr elkészíti és dicsősége alatt érkeznek haza. Neki lesznek szentelve, amit a szimbólikus címek is jeleznek.
Az evangélium által közösséget vállaltunk Jézussal. (Fil 1,4-6. 8-11) A mi útkészítésünk, hogy a jóban gyarapodjunk és éljünk egyetértésben. Így bővelkedni fogunk az igaz élet gyümölcseiben, amit Jézus szerzett.


Hatalmas dolgokat művelt az Úr vélünk, azért ujjongunk.” Zsolt 125,4.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése