2022. 03. 09.

Malachi: A Júdás komplexum 1.

Az elhagyott szőlőskert
interjú kötet első része a Júdás komplexum, amelyet Bernard Janzen kanadai újságíró és könyvkiadó folytatott Martin atyával a 90-es években.
A nagy olasz költő, Dante Alighieri A pokol című művében Karióti Júdás a pokol legmélyebb bugyrába vettetik. Nekünk ma Júdás a gonosz megtestesítője, Martin atya azonban úgy véli, hogy Karióti Júdás nem volt rossz ember abban az értelemben, hogy tudatosan rosszat forralt volna. Nem akarta, hogy Jézust megöljék, és megbánta tettét, amikor rájött, hogy mit okozott. Júdás letért a helyes útról, de nem rosszakaratból, hanem mert úgy gondolta, hogy ő jobb utat tud, mint Urunk. Martin atya ezt a fajta eltévelyedést nevezi Júdás komplexusnak.
Martin atya szerint a mai egyházi emberek Nyugaton a Júdás komplexust élik meg, amikor kitárják karjukat a világ felé, ahelyett, hogy a gonoszságai ellen harcolnának. Úgy gondolják, hogy az ő útjaik eredményesebbek, mint az Egyház megszentelt hagyományai. A legtöbb katolikus mégsem tartja árulóknak ezeket a liberális egyházi embereket, mert nagyon finoman, körmönfontan cselekszenek. A liberális püspökök csak színleg támogatják az életpártiak mozgalmát, ahelyett hogy teljes szívvel segítenék. Jellemző a mai egyházi emberekre, hogy nem hajlandók határozott állásfoglalásra a katolikus hit és erkölcs kérdéseiben. Fontosabb nekik a világ véleménye, mint a katolikus tanítás megtartása.
Martin atya felelősségre vonja a püspököket, akik elmulasztják azt a kötelességüket, hogy tisztán megtartsák az Egyház tanításait. Felelősségre vonja azokat az óvatoskodó konzervatívokat is, akik nem emelnek szót a hit védelmében, a modernisták árulásával szemben. A modern egyházi emberekhez hasonlóan ezek a se hideg, se meleg konzervatívok is gyakran fontosabbnak tartják világi hírnevüket, mint hogy Krisztus katonái legyenek. A föld katolikusainak hivatása, hogy harcos Egyházat alkossanak, és elkerüljék a langyos közönyt. „De mivel langyos vagy, se hideg, se meleg, kivetlek a számból” (Jel 3,16). A hit és erkölcs kérdéseiben a katolikusok nem lehetnek határozatlanok. A volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher találóan fogalmazott, amikor felelősségre vonta a Brit Konzervatív Párt középutas tagjait: „Az út közepén állót az a veszély fenyegeti, hogy mindkét irányból elgázolhatják.”
Mindannyiunk számára erős a kísértés, hogy az embertársainktól várható tiszteletet hitvédelmi kötelességeink fölé helyezzük. Nehéz nem törődni azzal, hogy barátaink, szomszédaink és családtagjaink mit gondolnak rólunk. Mégis, erőt meríthetünk abból a meggondolásból, hogy halálunk óráján nem a barátaink, szomszédaink és családtagjaink, hanem Urunk fog ítélkezni végzetünkről.

      A püspökökről kérdezem, hogy milyen szerepet játszanak az Egyház újraformálásában? Egy példával szeretném kezdeni, ami talán jellemző lesz a helyzetre. A Human Life International Montrealban tartott konferenciájáról szeretnék beszélgetni. (1981-ben az USA-ban alapított, 80 országot behálózó római katolikus szervezet, amelynek célja az emberi élet és a természetes, házasságon alapuló család intézményének védelme.) Hallotta, hogy mi történt ezen a konferencián?

      Igen, nekem is beszélnem kellett volna ott, de az egészségem nem engedte, hogy elmenjek. Így telefonon beszéltem az egybegyűlteknek körülbelül 20 percen keresztül, de nem voltam ott, és láttam a felvételeket a konferencia elleni tüntetésekről. A baj ott volt, hogy Turcotte kardinális és helyettese mindjárt az elején kinyilvánította, hogy nem fogadja szívesen Montrealban az HLI konferenciát. Az is kétségesnek látszott, hogy a helyi bazilikában mondhatnak misét. Végül is a helyi egyházi hatóságok nagyon hidegen és ridegen fogadták a konferenciát. Az HLI ráadásul tüntetők tömegével is szembe találta magát. Mellesleg, a rendőrség semmilyen módon nem korlátozta a tüntetőket. Az HLI-nek védtelenül kellett tűrnie az ellene irányuló ordibálást, szitkozódást, sőt fizikai bántalmazásra is volt példa. Az erről készült videó tényleg olyan, mint egy Halloween-re készült horror film, a homosexuálisok és az ördögök parádéja. A lényeg az, hogy a helyi egyházi vezető abban a percben, hogy meghallotta az ellenzék tiltakozását az HLI ellen, közölte, hogy nem látja szívesen őket.

 

        folytatjuk –

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése