2022. 03. 10.

A kereszt felé nézve - Nb.2.

Illyés Gyula embersége és igazság szeretete által került barátságba Márton Áron püspökkel.
Azzal kezdődött, hogy a püspök az őt versben köszöntő Illyés-leányt korondi vázával ajándékozta meg. Ezt látva az édesapa, eltöprengett azon, hogy ő, a nem hívő, küldhet-e viszonzásul Áron püspöknek egy dedikált könyvet? Aztán elküldte Kháron ladikján könyvét és ezt írta bele: „Áronnak, felfelé nézve, Gyula!” 
A Teremtés könyvéből van az olvasmányunk, ahol Isten kivezette Ábrahámot sátrából a szabad ég alá és ezt mondta neki: „Nézz föl az égre...” (Ter 15,5-12. 17-18) Azt ígérte az Úr, hogy a megszámlálhatatlan csillagokhoz lesz hasonló Ábrahám nemzetsége és földet is ad nekik. Ábrahám hitt az Istennek, ezért szövetségi eskü formájában megerősítést is kapott Istentől. A régi Keleten általános szokásban voltak a szent ritusú szerződések, amikor a hatalmas pártfogást ígér a gyengének. Az állatok kettévágásáról és a köztük való áthaladással a résztvevők hasonló halált vonnak magukra abban az esetben, ha megszegik a szövetséget. A füst, a kemence és a lángok Istent jelölik, aki ígéretét garantálja és megad minden áldást.
Az evangéliumokban Jézus színeváltozása abban a döntő pillanatban helyezkedik el, amikor a tanítványok elismerik Messiásnak. (Lk 9,28b-36) Jézus ekkor kinyilatkoztatja, hogyan fogja beteljesíteni művét szenvedésével és megdicsőülésével. Ez a tanítás, amelyet Jézus adott, annyira szokatlan, hogy Péter apostol tiltakozik, ezért isteni megerősítésre van szüksége. Jézus színeváltozásának tanúi azok, akik haláltusája tanúi is lesznek: Péter, Jakab és János. Az út, amelyre Jézus lép, egybehangzik a törvénnyel és a prófétákkal, akiket Mózes és Illés képvisel. Jézus Isten dicsőségétől átváltozva jelenik meg tanítványai előtt, és haláláról beszélgettek, amelyet Jeruzsálemben kell majd elszenvednie. Ez a tanítás annyira más, hogy a mennyei Atya parancsolja a tanítványoknak: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok!” Jézus, aki a keresztségekor Isten Fiának neveztetett, aki megtestesíti Isten dicsőségét az Ország szolgálatában a pusztítás erőinek legyőzésében, a kereszt felé tartva is Isten Fia. 
A tanítványoknak most arra kell figyelniük, hogy kicsoda a Fiú: az aki visszatér Istenhez. Megdicsőülése föltámadás lesz, amely magában foglalja a szenvedésen és a halálon történő átmenetelt, s ezzel beteljesíti az Írásokat. A színeváltozás eseménye arra szolgált, hogy megerősítse a tanítványokat a kereszt titkában való részesedés idején. Pál apostol vallja, hogy a kereszttségben Krisztus misztériumának részeseivé váltunk. (Fil 3,20-4,1) A mi hazánk a mennyben van. Az Úr működése révén, a föltámadáskor átalakítja gyarló testünket, és hasonlóvá teszi megdicsőült testéhez. Krisztus szenvedéseiben való földi részesedésünk idején, erősítsen meg a színeváltozás.

„Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” Mt 17,5.


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése