2022. 03. 14.

Krisztus világa, 2022 március, Szemle

Jézus győzelme a miénk is Március, tavaszváró gondolata és zengése vidámságra hangolt. Már a fák rügyeit sem lehet visszafogni, azokat a jó idő hordozza, ahogy Áprily Lajos írta: Selymit a barka/ már kitakarta,/  sárga virágját bontja a som.//  Fut, fut az áram/  a déli sugárban/  s hökken a hó a hideg havason.” Március a nagyböjt égisze alatt érkezett. Hamvaszkodunk, Jézus példáját követjük, hogy húsvéti tavaszba éljünk. Valahogy így képzeltem el a 2022-es év márciusát… Kövércsütörtök megdöbbentett, üzenetemet át kell írnom, mert háború van. Hogyan védekezzünk? Úgy, hogy életünkkel igazodunk Krisztus életének titkaihoz. Jézus működését keretbe foglalja a kísértés világa. Ő, aki így jött a világba: Istenem, íme itt vagyok, hogy teljesítsem akaratodat. Mindvégig vállalta az Atya és a bűnös emberiség közti távolságot, ezt az ördögi kísértésben zajló életet. Az Atya akaratát teljesítő Jézus húsvét hajnalán olyan hatalmat, dicsőséget kapott, hogy nevére meghajol minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban. És ő az, aki békét ad nekünk. 

Kedves Olvasó, márciusban Jézus sátán feletti győzelméről elmélkedjünk, használjuk a Jézus kínálta eszközöket, akkor felelősen tudunk dönteni, szavazni mindarról ami vagy aki Istenhez kapcsol, aki megdicsőít minket is.

Örök evangéliumRádőlt a torony, Bellon Gellért püspök elmélkedése. Jézus két eseményt említ meg az evangéliumban, és ezekhez fűz megjegyzést. Isten bajt és szerencsétlenséget enged a nem bűnösöknek is. Csak a keresztény tudja, hogy a szerencse és siker, szenvedések és bajok nem a jóság és bűnösség szerint vannak kimérve az embereknek. A tragédiák fölött Isten titka borong. Bízzuk Istenre, a sorsok irányítójára, ki mikor, miért szenved. Hiszen Jézus sem kérdezte, miért szenved, de Megváltóként elszenvedte. A mi szenvedéseinkből is megváltó erők áradnak a világba. (3. oldal)
Háborúról, gyerekhangon – Most, mikor múlni látszik a veszély, egy közeli véres háború fenyegetettségében találjuk magunkat – írja Len Rita tanárnő. Az aggodalmakkal, félelmekkel a felnőtteknek is nehézséget okozhat megküzdeni, nemhogy a gyerekeknek. Sok csatornán érkeznek hozzájuk felkavaró képek, videók és egyéb anyagok... Mindezek súlyos veszélyt jelentenek a mentális egészségükre… Nekünk, a felnőtteknek, szülőknek, pedagógusoknak a felelősségünk támaszt nyújtani a gyerekeknek ebben a helyzetben is. Sok módsze van, amivel segíthetjük a történtek feldolgozását, a rajz, a játék is ezt szolgálják. Meséljünk féleleműző, szorongásoldó, bátorító meséket, és tréfásakat, amiken nagyokat lehet nevetni, hisz a mesében ott a remény, hogy egyszer minden jóra fordul... Ez az örök mesei üzenet is kapaszkodó. És nemcsak a gyerekeknek… Az én hitem tovább néz az emberi kereteknél. Marad a hit abban az Istenben, aki a legszörnyűbb emberi döntések ellenére is kezében tartja a történelmet. (4-5. old.)
„Legnagyobb a szeretet” – Interjú Ft. Tamás József nyugalmazott segédpüspökkel, 2. rész. Oláh-Gál Elvira kérdéseire felelve, a papszenteléstől püspöki feladatainak felmentéséig vázolta életútját, a február 26-án Parma Fidei-díjjal kitüntetett ny. segédpüspök. (6-7.oldal)
„Erdély lelke szólal” – (Mirk Lászlóról és köteteiről) ír Sárközi Sándor piarista tanár, lapunk szerkesztője. Az irodalommal foglalkozás öröme sugárzik belőle, az irodalom(tanítás) felelősségébe és erkölcsiségébe vetett hit. Az utóbbi négy kötetét 2010-ben jelent meg a Kriterion Könyvkiadónál a 101 vers és ének Csíksomlyóról c. válogatása. 2014-ben újabb versválogatása lát napvilágot: 123 vers a családról. 2017-ben adta közre, a 101 vers és ének a moldvai magyarokról c. gyűjteményét. 2021 Legújabb kötetének – Erdély lelke szólal – forrása folyóiratunk volt: Kultúra rovatunk számára írt 2019 októberétől 2021 márciusáig portrékat és életműmetszeteket a mértékadó 20. századi erdélyi írókról-költőkről, s most ezeket gyűjtötte össze illusztrált kötetbe, Mirk Szidónia-Kata segítségével. (8-9) Gratulálunk, tanár úr!
Ég és föld között Istennel – Hevenesi Gábor életével kapcsolatos kvízjáték dr. Bakó Mária Hajnalkától.  
Amúgy, én már böjtölök! – Valóban? – A böjt lelkünkben, életünkben hoz változást, írja Bács Béla János. Ehhez kapcsolódik Agónia c. szabadverse.  
A hazatérés. A két kis apostol - 7. rész Katócától.  
Zarándoklat fiataloknak Taizébe.   
Keresztrejtvényben Jézus egy kijelentése rejlik. Megfejtőink. A nyertes, Boros Klára Csíkszentkirályról.  
Támogatónk a Hargita Gyöngye – Perla Harghitei.  
Reményik Sándor, Béke c. versével zárul a lap.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a plébániákon, a kézbesítőknél és a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com.

Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159  0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc. ISSN: 2558-8389.

 

Reményik Sándor - Béke

Valami furcsa összehangolódás,
Valami ritka rend –
Széthúzó erők erős egyensúlya,
Mély belső bizonyosság idebent –
Bizonyosság arról, hogy élni jó,
Szenvedni elkerülhetetlen,
Szeretni tisztán: megistenülés,
Meghalni szép –
S a Kifejezést meglelni mindezekhez,
Megtalálni a felséges Igét:
Az Igét mindezekhez:
A Béke ez.
Orkán ordíthat aztán odakünt,
Robbanhat ezer bomba: kárbament,
De kárt nem okozott.
Bent:
Csend.
A Béke itt kezdődik.
Bent:
Csend.
Isten hozott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése