2021. 10. 16.

Jézus miniszterei

Konrad Adenauer 1933-ban, mint a nácizmus nyílt ellensége, a Gestapo elől a Rajnától néhány kilométerre fekvő Maria Laach-i bencés apátság kolostorában talált menedéket Konrád testvér néven. Az itt eltöltött egyéves időszakban ismerkedett meg XIII. Leó pápa Rerum novarum és XI. Pius pápa Quadragesimo anno kezdetű enciklikájával, az Egyház szociális tanításával. Ezekből a pápai körlevelekből merítve dolgozta ki mély keresztény hittel áthatott társadalmi programját, hogy az Isten által meghatározott rendet kell megvalósítani a modern társadalmi szférában is. Az egyre terjedő materializmus ellensúlyozására sürgette: „minden nemzetben hozzanak létre keresztény pártokat, amelyek hassák át keresztény lelkülettel a politikai, gazdasági és társadalmi életet, valamint teremtsenek minden állampolgár számára keresztény létfeltételeket, szem előtt tartva a keresztény etikát”. Társadalmi programja találkozott a francia Schuman és az olasz De Gasperi elgondolásával, amelynek első konkrét lépése 1951-ben megtörtént. 

Adenauer az egyik legnagyobb hatású keresztény államférfi, a születő Európa atyja mondta: „Egy politikus a legközelebbi választásokra gondol, egy államférfi a következő nemzedékre”. A politikus hatalmat akar, az államférfi szolgálni akar. A hatalomhoz lehet jutni szavazatok által, személyes rátermettség révén, hivatali pozició és szakértelem révén, pénz és erő, valamint erkölcsi nyomás révén. 
A mai evangéliumi részben Zebedeus fiai, Jakab és János poziciót szeretnének kapni Isten országában, az első két helyet. (Mk 10,35-45) Itt is a kérés előadásakor Jézus kérdéssel válaszol:
„Tudtok-e inni a kehelyből, amelyből én iszom, vagy meg tudtok-e keresztelkedni a keresztséggel, amellyel én megkeresztelkedem?” 
„Meg tudjuk tenni!” – felelték. Jézus jóváhagyja, mert János ott lesz a golgotai kereszt alatt, és megláthatja, hogy kik kerülnek a jobbjára és baljára helyettük. „De hogy a jobb és a bal oldalamon kiüljön, azt nem én döntöm el. Az a hely azokat illeti, akiknek készült.” Ezután a hatalom megélésének új szabályáról, a szolgálatról beszél: „Az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” Így terem meg a Megváltó szenvedésének gyümölcse, az üdvözültek nagy száma. (Iz 53,10-11) Húsvét fényében írja a szentíró: „Mivel olyan kiváló főpapunk van, aki áthatolt az egeken (megtestesülésével és feltámadásával): Jézus, az Isten Fia – ezért legyünk állhatatosak a hitvallásban.” (Zsid 4,14-16) 
Járuljunk bizalommal a kegyelmet adó Istenhez! Imádságunkban kérjük őt, hogy segítsen hivatásunkat, minden poziciónkat szolgáló szeretettel megélni és embernek maradni. Add meg nekem, Uram, hogy tiszta lelkiismerettel ott üljek lábadnál, és a  te tanításodat hallgassam és jó szolgádnak, miniszterednek bizonyuljak.  

“Ha valaki közületek ki akar tűnni, legyen a szolgátok.” Mk 10,43.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése