2021. 10. 02.

Miért tisztelem az angyalokat?

Az őrangyalom az élet útját mutatta meg

Isten angyala, aki őrzőm vagy,  

akire bízott az isteni kegyesség,  

világosíts fel, őrizz, kormányozz  

és vezess engem a mai napon. Ámen. 

2020. október 6-án kezdődött Covid-19 betegségem alatt megtapasztaltam őrangyalom segítségét. A betegség ágynak döntött. 12-én a csíksomlyói Kórházba szállítottak, javulás pedig nem történt. 17-én, szombaton lábra sem tudtam állni. Délkor az ágyam szélén ülve elimádkoztam magamban az Úrangyala imát és az Őrangyalhoz szólót: Isten angyala, aki őrzőm vagy, akire bízott az isteni kegyesség... amire a végére értem, minden elsötétült a kórteremben, hátam mögül - fentről mint a mozikban -, fény világította meg a kórteremet. 
A Millenniumi templom udvarát láttam, aki a templom ajtajából néz a Szent Kereszt templom felé. Középen az emlékmű. A járda jobb oldalán végig egy  bárányfelhős, fényes áramló utat, ami patakhoz hasonlót láttam. Baloldalt pedig  egy fekete, overálszerű, emberformájú zsebes, csuklyás műanyagzsák hevert. Ekkor egy hang mellettem és fölöttem  azt mondta: Ha itt maradsz minden aládmegy, meghalsz, betesznek a zsákba és el vagy temetve.
Válaszd a világosság útját. Kérjed, hogy vigyenek Udvarhelyre. Te döntesz. Ha a világosság útját választod 5 feladatod lesz. Elsorolta a feladatatokat és név szerint megmondta, hogy ezekben neked segíteni fognak (megnevezte a személyeket). Majd így szólt: Válaszd a világosság útját, nyomd meg a fejednél a piros gombot, és jönnek az ápolók és mondd meg, hogy vigyenek az udvarhelyi Kórházba. A döntés nálad van! Te döntesz! Ezzel a vízió megszünt. Úgy tettem, ahogy az angyal mondta. Délután 4 órakor  a Csíkszeredai Megyei Kórház Zárt osztályára vittek, labor-labor vizsgálatot követett. 18-án, vasárnap délkor útnak indítottak Udvarhelyre az Intenzív osztályra. Megkaptam az első Remdesivir vénás injekciót. És ezután a Gondviselés útja következett, ahogy azt az őrangyal megmondta.

A húgom, Anna-Mária gyógyszerekfelől érdeklődött és egy orvos azt mondta, talán a TOCILIZUMAB segítene. (2021-ben Romániában is kapható Roactemra néven) Így vasárnap regeltől a húgom próbálta ezt a gyógyszert Bukaresből, Dresdából, Regensburgból és Budapestről beszerezni. De a határ zárva volt. Ekkor eszébe jutott Kozma Imre atya és Ugron Béla a Máltai Szeretetszolgálatnál. És délután telefonon hívta Ugron Bélát. Arra kérte, ha tudnak, akkor segítsenek. Béla és Imre atya jelezték, hogy van az Irgalmas Kórházban az a gyógyszer, amit már hűtőtáskába is pakoltak. De kiszállítja el a határig? Ekkor egy bicskei barátom hívta  a húgomat, és megkérdezte, valamiben tudnék-e segíteni? Igen, a Borsi határállomásig a gyógyszert el kellene hozd. Húsz perc múlva már ő is úton volt. 

Kolozsvárról Ft. Takó István egyetemi lelkész indult a váradi határállomáshoz, hogy ott átvegye a gyógyszert. Unokaöcsém és húga Csíkszeredából indultak Kolozsvárra a gyógyszerért. Hát ilyen stafétával érkezett Udvarhelyre. Éjjel fél 1 órakor már csepegtették belém. Reggel látták, hogy még van gyógyszer adag. A főorvos úr úgy döntött, hogy azt a szert László Attila kolozsvári főesperesnek adják be, aki súlyos állapotban volt az udvarhelyi kórházban. Így a 2. adagot Attila kapta. Szerdától már javult az állapotunk.  
Isten csodálatosan működik! Tíz nap után engem hazaszállítottak a Kórházból. Másnap a számítógép elé ültem és levelet írtam Kozma Imre atyának. 
"Kedves Imre Atya! A tegnap du. fél 6 órára hazaszállítottak engem a csíkszeredai Szent Kereszt Plébániára. Erőtlen, gyenge vagyok, de megjött az étvágyam és fel akarok épülni. Ma telefonon  hívtam Ugron Bélát, tőle kértem el az email-címedet, hogy számtalan segítségedet, amit három évtized során nyújtottál, legalább egy Isten fizessével megköszönjem. Keves Imre Atya! Az irgalmas Jézus jó munkatársa vagy, tartson meg továbbra is kegyelmében, áldja és segítse munkátokat az irgalmas szeretet szolgálatában. Imádsággal, hálával és nagy-nagy szeretettel mondok köszönetet, Darvas-Kozma József Csíkszereda, 2020. okt. 28-án.

** 

Kedves Olvasó Testvérem! 

A szüleimtől megtanultam, hogy tiszteljük és imádkozzunk az őrangyalunkhoz. Én naponta szoktam segítségét kérni, és október 2-án tiszteletükről a blogon és a facebookon elmélkedéseimet közölni szoktam. 

Ízelítőül és tanulságképpen három bejegyzésemet az alábbiakban rendelkezésükre bocsátom.

***

Október 2. Őrangyalok liturgikus ünnepe. Tiszteletük a  16. századtól kimutatható. Hazánkban 1913-ig szeptember első vasárnapján ülték, amikor X. Pius pápa végérvényesen a mai helyére tette. Őrangyal titulusú a nagyváradi Irgalmasok temploma, az Arad megyei Angyalkút, a Temes megyei Kisősz (Gottlob), Székelyföldön Verebes és Deményháza temploma, és egykor Angyalosé is.  
Hitvallásunkban mondjuk: „Hiszek az egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak Teremtőjében.”  
Az angyalok nem képeznek külön, átmeneti világot Isten és a mi világunk között, hanem a mi világunkhoz tartoznak, annak kiegészítését és kiteljesedését eszközlik. A Szentírás következetesen állítja, hogy az angyalvilág létezik és Isten rendelése szerint jelen van az emberek világában. Dániel (7,9-10. 13-14) és a Jelenések könyve (Jel 12,7-12a) az angyalok ezerszer ezreiről, tízezerszer tízezreiről szól, akik Istennek szolgálnak és hódolnak előtte. Nevük (héberül mal'ak, görögül angelos) nem természetüket, hanem szerepüket jelzi, jelentése: hírnök, küldött. Az angyali univerzum előtt Isten feltárta további teremtői tervét, ami próbatételnek bizonyult. Ismeretes a Szentírásból (2Pt 2,4), hogy az angyalok közül többen, büszkeségi döntés és szeretetlenség folytán, fellázadtak Isten ellen. Szerettek volna mindent és mindenkit a pusztulásba és a semmibe rántani: ők a démonok, fejük a Sátán. Ellenfelük Mihály főangyal az isteni igazság megtestesítője, aki mennyei háborút vívott a sátánnal a látható világ teremtése előtt. Levetették az őskígyót, ezzel lefokozták, s a sátán hatalma végzetesen összezsugorodott, ezután csak a földre terjed ki, ott is meghatározott időre (Jel 12,7-10). Az angyalok ettől kezdve erkölcsi minősítésre tesznek szert: egyfelől a jó angyalok, másfelől a bukott angyalok, s a kettő között állandó ellenkezés van (Zak 3,1k). A sátán romboló erejét és a történelemre gyakorolt befolyását megdöbbentő kifejezésekkel sorolja fel a Biblia. A teremtett világ sem olyan, amilyennek a Teremtő alkotta, bemocskolta azt az ember ősbűne (Ter 3).  Az emberiség bukfencezni kezd a mélység felé, amerre a bűn logikája vonszolja. Ekkor hangzik el Isten üdvösség ígérete, és a jó angyaloknak – akik szolgálatára állnak, akik szemlélik arca dicsőségét, és éjjel-nappal zengik dicséretét –, ekkor Isten közbenjáró feladatot adott az egyes emberek, az egyes népek és az Egyház javára (vö. Zsid 1,14).   
A jó angyaloknak adatott szerep nem változott: a mennyben folytonosan szolgálnak Istennek, itt a földön szüntelenül oltalmazzák életünket (Mt 18,10; Csel 12,15). Az angyalok kettős szerepe összetartozik, mint ahogy az embernél is Isten dicsőségére válik, ha gyakorolja a szeretetet. Mindez Jézus Krisztus kinyilatkoztatásánál világosodik meg, hisz Ő a szent angyalok feje (Kol 1,16). Mellette állnak, mint hírvivők vagy szolgálattevők: Máriának angyal viszi az üdvözletét (Lk l,26), Betlehemben az angyalok dicsérik Istent és hirdetik az Üdvözítőt (Lk 2,13), szolgálnak Jézusnak a pusztában (Mt 4,11; Mk 1,13), jelen vannak haláltusájában (Lk 22,43) és hirdetik feltámadását (Lk 24,4k). Jézus úgy emlegetik őket, mint valóságos és tevékeny lényeket, akik  az emberek fölött őrködve is látják az Atya arcát (Mt 18,10). Életük nincs alávetve a földi állapotnak (Mt 22,30). Nem ismerik ugyan az utolsó ítélet napját, mert az az Atya kizárólagos titka (Mt 24,36 p), de ők lesznek végrehajtói (Mt 13,39-49; 24,31). Már most osztoznak Isten örömében, amikor a bűnös megtér (Lk 15,10), második eljövetelének napján az angyalok fogják kísérni (Mt 25,31); elküldi őket, hogy összegyűjtse a választottakat (Mt 24,31) és kiűzze a kárhozottakat az Országból (Mt 13,41k). Az őskeresztény gondolkodás Jézus szavaihoz csatlakozik, amikor biztosít arról, hogy az angyalok alá vannak rendelve neki és őrzik az embereket.   
Az angyalok tisztelete népünk körében már Szent István korában elindult. 
Csak hitben meggyengült korunkban kevés szó esik róluk a hittanórán és az igehirdetésben, annál többször a mesék és a mágia világában. Mivel üdvösségünket szolgálják, tiszteljük őket helyesen és kérjük, oltalmazzanak meg minket a láthatatlan világ gonosz hatalmainak támadásától, hogy üdvösségre jussunk és társaságuknak örökké örvendezzünk. Isten angyala, aki őrzőm vagy, akire bízott az isteni kegyesség, világosíts fel, őrizz, kormányozz és vezess engem a mai napon. Ámen.”  
Köszönjük meg mennyei Atyánknak, hogy ilyen megbízható őrző és vezető angyalokat adott mellénk. 
Ezt vallottam 2017. október 2-án.
***

A főangyalok nem űrlények

1968. december 24-én az Apollo 8 űrhajó a Hold körüli pályára állt. A három űrhajos egészen váratlanul egy-egy szentírási idézettel köszöntötték a föld lakóit: Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet. A föld puszta volt és üres, sötétség borította a mélységeket, és Isten lelke lebegett a vizek fölött” (Ter 1,1). A világ áll, mert Isten akarta, teremtette. Minden teremtmény Istentől jön és Istenben lakozik. Ez a hivő emberekben mély tiszteletet ébreszt minden létező iránt. Környezeti lelkiséget hoz létre, amely gondosságot, gyengédséget, figyelmességet jelent minden teremtmény iránt. A teremtés mindmáig folytatódik az Atya gondviselésében, a Fiú megváltó kegyelmében és a Lélek egyesítő erejében. A látható és láthatatlan teremtés kezdeténél Isten ingyenes szeretete van, még az általunk nem ismert más lehetséges világokénál is, és az isteni személyek egymásközti viszonya felöleli az egész teremtett Univerzumot.
A szent főangyalok ünnepén tekintsünk a tisztán szellemi Univerzumban lévő testvéreinkre, az angyalokra. A Szentírásból ismerjük, hogy Isten teremtett angyalokat is, személyes, tisztán szellemi, halhatatlan teremtményeket, akik értelmesebbek és hatalmasabbak, mint az ember. Az angyalok „szolgáló lelkek, azok szolgálatára rendelve, akik majd öröklik az üdvösséget” (Zsid 1,14). Az angyaloknak tulajdonított szerep nem változott. Ahogy a szentmise könyörgésében valljuk: „a mennyben folytonosan szolgálnak neked, itt a földön szüntelenül oltalmazzák életünket”.
Az angyali univerzum előtt Isten feltárta további teremtői tervét, ami próbatételnek bizonyult (2Pt 2,4). Az angyalok közül többen, büszkeségi döntés és visszafordíthatatlan gyűlölet folytán, fellázadtak Isten ellen; szerettek volna mindent és mindenkit a pusztulásba és a semmibe rántani: ezek a démonok, fejük a Sátán. Ellenfelük Mihály főangyal az isteni igazság megtestesítője, a választott nép angyala, aki mennyei háborút vívott a sátánnal a világ teremtése előtt. Levetették az őskigyót, ezzel lefokozták, s hatalma végzetesen összezsugorodott, csak a földre terjed ki, ott is meghatározott időre (Jel 12,7-12a).
Az angyalok szerepe valójában Jézus Krisztus kinyilatkoztatásánál világosodik meg. Krisztus a szent angyalok feje (Kol 1,16), mellette állnak, mint hírvivők vagy szolgálattevők: Máriának angyal viszi az üdvözletét (Lk l,26), Betlehemben az angyalok dicsérik Istent és hirdetik az Üdvözítőt (Lk 2,13). Az evangélisták megemlítik Jézusnak az angyalokkal való bensőséges érintkezését: szolgálnak Jézusnak a pusztában (Mt 4,11; Mk 1,13), jelen vannak haláltusájában (Lk 22,43) és hirdetik feltámadását (Lk 24,4k). Jézus úgy emlegeti őket, mint valóságos és tevékeny lényeket, akik  az emberek fölött őrködve is látják az Atya arcát (Mt 18,10). Nem ismerik az utolsó ítélet napját, mert az az Atya kizárólagos titka (Mt 24,36 p), de ők lesznek végrehajtói (Mt 13,39-49; 24,31). Már most osztoznak Isten örömében, amikor a bűnös megtér (Lk 15,10). Jézus beszél szerepükről; eljövendő dicsőségében, második eljövelének napján az angyalok fogják kísérni (Mt 25,31); elküldi őket, hogy összegyűjtse a választottakat (Mt 24,31) és kiűzze a kárhozottakat az Országból (Mt 13,41k).

Szent Péter óva int mindenkit: „Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségtek a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok neki ellen a hitben” (1Pt 5,8k).  
Kérjük a szent angyalokat és királynőnket, a Szűz Anyát, hogy vezessenek ki bennünket „az új pogányság sötétségéből a Szentlélek világosságába.”
Ezt írtam 2019. szeptember 29-én. 
*** 
Az angyalok (a gör. angelosz, 'küldött' szóból): üdvözült, tiszta szellemi lények. Személyek, akiknek értelmük és szabad akaratuk van, de testük nincsen. A Szentírásban nem nélküli mennyei lények. Az Egyház szóhasználatában az üdvözült, tiszta szellemek, szemben az ördögökkel, a kárhozott tiszta szellemekkel.
A jó angyalokat, akik Isten színelátásában vannak, az Egyház a szentekkel együtt tiszteli.
Az egyházi hagyomány és a liturgia ismeri az őrangyalok tiszteletét is, akiket természetesen az emberi szabad akarat a természet és a kegyelem rendjének, valamint az angyalok szellemi természetének megfelelően kell elgondolni. Az angyalokról szóló tanítás tehát beletartozik a kinyilatkoztatásba és az Egyház hitéletébe.

Az angyalok szellemi teremtmények, akik szüntelenül dicsőítik Istent, és az üdvösség tervét szolgálják.
Milyenek irántunk az angyalok? - Az angyalok szeretnek minket, imádkoznak értünk, és az üdvösség útján segítenek minket.
A kinyilatkoztatásból tudjuk, hogy vannak őrangyalok is, akik minket oltalmaznak. A 90. zsoltár 11-12. verse így szól: "Nem eshet semmi bajod, otthonodhoz nem közelíthet semmi csapás. Mert angyalainak parancsol felőled, hogy őrizzenek minden utadon."
A szent őrzőangyalokról Origenész (185-254) is írt a Lukács evangéliuma magyarázatában. Nagy Szent Vazul (330-379) pedig ezt írta: "Minden hívő mellett áll egy angyal, aki őrzi és vezeti az élete folyamán."
A trienti zsinat rendeletéből szerkesztett katekizmus azt mondja: "A gondos szülő megbízható őrzőt ad gyermeke mellé, ha bizonytalan, veszedelmes útra indul. Ugyanúgy a mennyei Atya nem hagyja megbízható őrzés és vezetés nélkül gyermekeit, kik a földi élet veszedelmes terein vándorolnak, útban az örök haza felé." S mi jár ezért az őrző angyalnak? -  kérdi Szent Bernát. S azt feleli: "Tisztelet a jelenlétéért, odaadás a jóakaratáért, bizalom az őrségéért."
Ma szent őrzőangyalok napján (október 2.) fejezzük ki tiszteletünket irántuk azzal, hogy elimádkozzuk az Egyház imáját:

Az őrangyalhoz
Isten angyala, aki őrzőm vagy,
akire bízott az isteni kegyesség,
világosíts fel, őrizz, kormányozz
és vezess engem a mai napon (vagy ezen éjjel). Ámen. 

Gyermek imája az őrangyalhoz:
Őrangyalom, szívből kérlek,
Bűntől, bajtól őrizzél meg!
Életemben légy vezérem,
Halálomkor állj mellettem! Ámen.

Az ördögűző ima:
Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a közdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk!
Esedezve kérjük, parancsoljon neki az Isten!
Te pedig a mennyei seregek vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, Isten erejével taszítsd vissza a kárhozat helyére! Ámen.
 
Csíkszereda, 2015. okt. 2. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése